Denník N

Leško na proteste: Keby si Gašpar a Kováčik robili svoju prácu, nedozvedali by sa o kauzách z novín

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prečítajte si kompletný prejav komentátora týždenníka Trend Mariana Leška na bratislavskom pochode Za Slušné Slovensko.

Už osem týždňov žijeme v novej dobe – v dobe po Janovi a Martine. Ako novinár môžem s pokojným svedomím povedať dôležitú vec: slušné noviny a slušné médiá si za tých osem týždňov robili svoju prácu.

Vďaka slušným novinám a médiám vieme, čo podľa spisu benátskeho súdu povedal Antonino Vadala o bratislavskej colnej kontrole dovezeného kokaínového ovocia: „Príde kontajner a šéf tam vnútri, ktorého som tam dal ja, rozumieš… musí iba potiahnuť plomby a ide preč“. A dozvedeli sme sa aj to, že colníci vo svojich systémoch vraj neevidujú nijaké dovozy ani kontroly Vadalovho ovocia.

Vďaka slušným novinám a médiám vieme, kto všetko už pred našimi orgánmi vypovedal, že sudkyňa Monika Jankovská pomáhala bývalému bossovi podsvetia, aby získal v Trenčíne bar Fatima, ktorý sa mu zapáčil. V lete minulého roku to vyšetrovala Národná protikorupčná jednotka a po niekoľkých týždňoch pátrania skonštatovala, že skutok sa nestal. No majiteľkou baru Fatima je teraz manželka pána Krajmera, vtedajšieho šéfa protikorupčnej jednotky.

Vďaka slušným novinám a médiám vieme, že firma pani Ľubice Roškovej dostávala dotácie na to, že „obhospodarovala“ asfaltové parkovisko či letisko. A že ich dostávala i preto, lebo dokázala uniknúť ešte aj kontrole zo satelitu.

Dozvedeli sme sa tiež, že pani Gabriela Matečná, dnešná ministerka, ešte ako šéfka pozemkového fondu podpísala zmluvy, vďaka ktorým si Roškovej firma prenajala od štátu stovky hektárov pôdy. Za prenájom jedného hektára zaplatí štátu 17 eur, ale od štátu za to, že ten hektár dvakrát do roka akože pokosí, dostáva 200 eur.

Vo všetkých týchto – ako aj v mnohých ďalších prípadoch – predstavitelia polície a prokuratúry vyhlásili, že všetky zverejnené podozrenia dôkladne preveria. Vyhlásili to, lebo im nič iné nezostávalo. Keby si policajný prezident Tibor Gašpar a špeciálny prokurátor Dušan Kováčik naozaj robili svoju prácu, tak by nepotrebovali novinárov, aby sa dozvedeli o dôvodných podozreniach na prominentné osoby. Ale pretože si svoju prácu nerobili a nerobia, chcú čo najdlhšie predstierať, že sa zisteniami novinárov vážne zaoberajú.

Môžu sa o to pokúšať aj vďaka okolnosti, že to umožňuje nový minister vnútra. Tomáš Drucker sa zatiaľ ako minister vyznačuje iba tým, že jeho manželka je v realitnom podnikaní rovnako skvelá, ako bola Mečiarova manželka pri obchodovaní s akciami a Ficova manželka pri získavaní zdrojov na podnájom v Bonaparte.

Niektorí hovoria, že ľudia na námestiach chcú majdanizovať Slovensko, že tu chcú urobiť prevrat. Pritom jediné, o čo zhromaždeniam ide, je to, aby naša krajina aj v skutočnosti bola tým, čím by podľa ústavy mala byť: demokratickým a právnym štátom, v ktorom predstavitelia štátnych orgánov rešpektujú a dodržiavajú ústavu a zákony. Lebo v takom štáte by sme mali žiť všetci – aj ľudia, ktorí život podľa ústavy označujú za majdanizáciu krajiny.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie