Denník N

Fico urobil z policajtov výpalníkov

Denník N - Tomáš Benedikovič
Denník N – Tomáš Benedikovič

Včera to bol Enel, dnes Široký. Koho bude premiér vydierať policajnou raziou zajtra?

Riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík to povedal naplno. Policajná razia mala vplyv na rozhodnutie Váhostavu dať 49 percent akcií podniku malým veriteľom. Je fajn, že štát dosiahol výmenu dlhov za akcie, ale dosiahol to neprípustným spôsobom. Robert Fico znova zneužíva políciu na vydieranie súkromných firiem.

Prvý raz to s veľkou pompou urobil pri razii v Slovenských elektrárňach. Vtedajšia policajná akcia mohla byť formálne v súlade so zákonom, no bolo vidno, že je hlavne predstavením – ukážkou moci a odhodlania. Fico zúri, lebo ho Enel nepočúva a chce zo Slovenska odísť. Ak by sa to stalo, s novým majiteľom by okrem iného prasklo verejné tajomstvo, že päť miliárd eur investovaných do dvoch nových blokov v Mochovciach je stratených a elektráreň je lepšie nedostavať.

Keďže to Ficovi prešlo, skúsil to v úzkych znova. Arogancia Juraja Širokého robí predsedovi Smeru už veľké problémy, a preto ho potreboval verejne pritlačiť. Ak by zo štátnych peňazí len zaplatil odškodnenie malým veriteľom, bol by na smiech, akokoľvek by sa to pokúšal predať. Aj jeho okolie mu preto vysvetľovalo, že si zachová tvár, len ak štát získa s dlhom aj akcie Váhostavu.

Čisto a ešte aj rýchlo sa to však zákonom urobiť nedalo. Preto sa začal Fico Širokému vyhrážať. Najprv nechal policajtov spustiť šetrenie, až ich napokon v stredu nechal znova predviesť cirkus s vynášaním dokumentov z podniku. Alebo si niekto naozaj myslí, že bývalý spravodajský dôstojník Široký nechá dôkazy v podniku aj tri týždne po oficiálnom začiatku vyšetrovania?

Fico si myslí, že ak je v role dobrého, tak mu publikum prepáči zneužívanie polície. Možno má dobrý odhad. Ale to nič nemení na tom, že žijeme v krajine, ktorej predseda vlády využíva policajné razie ako nástroj vyjednávania.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Váhostav

Komentáre

Teraz najčítanejšie