Denník N

Minister vnútra Drucker podá demisiu, Gašpar je pre koalíciu dôležitejší

Tibor Gašpar a Tomáš Drucker. Foto N – Vladimír Šimíček a TASR
Tibor Gašpar a Tomáš Drucker. Foto N – Vladimír Šimíček a TASR

Minister vnútra povedal, že sa chce pozrieť do zrkadla.

Minister vnútra Tomáš Drucker končí po troch týždňoch vo funkcii. Zotrvanie Tibora Gašpara ako policajného prezidenta je pre koalíciu Smeru, SNS a Mosta-Híd dôležitejšie ako Drucker.

Minister už niekoľko dní v Smere hrozil demisiou, ak Gašpar neodstúpi z funkcie sám. Hoci to policajný prezident pripúšťal, napokon to neurobil a odchádza minister.

Oficiálne Drucker hovorí, že nevidí dôvod na odvolanie Gašpara a odchádza, pretože táto téma polarizuje spoločnosť a on ju nedokázal vyriešiť.

Gašpar reagoval takmer po dvoch hodinách. „Rozhodnutia ministra vnútra Tomáša Druckera neodvolať ma z funkcie prezidenta Policajného zboru, ale súčasne podať demisiu sú pre mňa prekvapujúce a neočakávané,“ píše sa vo vyhlásení policajného prezidenta. Sľubuje vyjadrenie „v čo najkratšom čase“.

Nechcel som podľahnúť ani tlaku protestov

Drucker o sebe hovoril, že sa ako minister vnútra necítil autentický, ale dal si za úlohu prinavrátiť dôveru spoločnosti.

„Viete, že som ani nechcel podľahnúť tlaku mnohých ľudí, ktorí prichádzali na pochody, pretože som presvedčený, že štát nemá byť spravovaný iba na základe vyvolaného tlaku ľudí, médií, opozície,“ hovoril.

Vo funkcii bol Drucker od 22. marca, čo znamená, že bol ministrom dovedna 26 dní, z toho len 16 pracovných, z ktorých bol dva dni práceneschopný pre problémy s chrbticou. Jeho predchodca Robert Kaliňák (Smer) bol, naopak, rekordérom medzi ministrami vnútra, keď bol vo funkcii desať rokov.

„V tom, čo vám idem povedať, sa cítim absolútne slobodný,“ hovoril Drucker na úvode tlačovky. Nasledovala informácia, že Gašpara neodvolá, a potom oznámil svoju rezignáciu.

Nenašiel som dôvody na Gašparovo odvolanie

„Mal som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Tomáš Drucker

Slovensko

Teraz najčítanejšie