Denník N

Kočnerove zmenky: Ruskov podpis na zmenkách sa podľa Markízy nepodobá na jeho podpis z roku 2000

Porovnanie podpisov Pavla Ruska na sporných zmenkách (vľavo) a jeho podpisu na dokumentoch z roku 2000, keď šéfoval televízii Markíza. Foto – TASR
Porovnanie podpisov Pavla Ruska na sporných zmenkách (vľavo) a jeho podpisu na dokumentoch z roku 2000, keď šéfoval televízii Markíza. Foto – TASR

Podľa Pavla Ruska sú zmenky, ktoré žiada zaplatiť Kočner od neho a Markízy ako ručiteľa, pravé. Namieta aj posudok, ktorý de facto hrá v jeho prospech.

Je to zvláštny proces. Marián Kočner v kauze miliónových zmeniek síce žaluje bývalého riaditeľa televízie Markíza Pavla Ruska, ten však vystupuje skôr ako jeho spojenec.

Reálnym Kočnerovým odporcom je tak televízia Markíza, ktorá v spore vystupuje ako ručiteľ a takzvaný žalovaný v druhom rade. Televízia hovorí o podozreniach z podvodu gigantických rozmerov. V spore ide o desiatky miliónov eur.

Všetko sa točí okolo toho, či Rusko údajne ešte v roku 2000 podpísal zmenky, ktoré dnes vlastní Kočnerova firma Správa a inkaso zmeniek. Zmenky mali riešiť spor medzi Markízou a Gamatexom z roku 1998, pre ktorý chodili krátko pred parlamentnými voľbami do Záhorskej Bystrice televíziu Markíza brániť tisíce ľudí a aj vtedajší opoziční politici.

Kočner žiada vyplatiť v troch sporoch asi 42 miliónov eur, v tomto prípade súd rozhoduje o jednej zmenke za 8,3 milióna.

Právnici Markízy na súde ukazovali Ruskov podpis na sporných zmenkách a jeho podpis z iného oficiálneho dokumentu Markízy, ktorý podpisoval prakticky v tom istom čase v roku 2000 ako šéf televízie.

Podpisy sa podľa nich na seba nepodobajú. Markíza sa snaží súd presvedčiť, že Ruskove podpisy na Kočnerových zmenkách v skutočnosti nevznikli v roku 2000, ale bolo to oveľa neskôr.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Médiá

Slovensko

Teraz najčítanejšie