Denník N

Aj keď má dieťa štyridsiatky horúčky, nemusíte hneď bežať k lekárovi

Foto – Flickr.com/Visa Kopu
Foto – Flickr.com/Visa Kopu

Americká pediatrička, matka troch detí a autorka kníh o výchove, odpovedá na päť otázok o horúčke, ktoré by si mal položiť každý rodič malého dieťaťa.

Píše Tanya Altmannová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Mnohých rodičov pochytí panika hneď, ako je čelo ich dieťaťa na dotyk teplejšie než zvyčajne. Horúčka však nie je chorobou, len symptómom. Signalizuje, že telo s chorobou zápasí.

Americká akadémia pediatrov horúčku definuje ako telesnú teplotu vyššiu než 38 ° Celzia. Toto číslo je dobrým orientačným bodom bez ohľadu na to, ako ste dieťaťu teplotu odmerali, aký teplomer ste použili a aké veľké je dieťa.

Prekročenie tejto hranice však neznamená, že máte hneď bežať k lekárovi. Nasledujúce fakty by vám mali pomôcť pri rozhodovaní, ako s detskou horúčkou zaobchádzať.

Aký teplomer je dobrý pre dieťa?

Rektálne teplomery sú zrejme najpresnejšou metódou merania teploty novorodenca.

Pre staršie dojčatá a batoľatá, ktoré by nevydržali ležať tak dlho, aby ste ho stihli použiť, je vhodnejší digitálny čelový teplomer, ušný teplomer alebo teplomer, ktorý priložíte na spánkovú tepnu.

Ja sama mám doma aj v ambulancii viacero druhov, no moje deti si obľúbili najmä bezdotykový teplomer. Stačí zamieriť na čelo, stlačiť tlačidlo a podľa toho, aká vysoká je teplota, počkať, či sa na displeji objaví zelené, žlté alebo červené číslo. Celkom som si zvykla aj na spánkový teplomer, ktorý meria teplotu tak, že ním prejdete cez celé čelo až smerom k uchu.

Neublíži rektálny teplomer?

Aj keď sa vám tento spôsob merania teploty nemusí pozdávať,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravie

Teraz najčítanejšie