Denník N

Mazurek je vinný, rozhodol súd. Kotlebovci odkázali, že raz príde proces s tými, čo ich odsúdili

Odsúdený Mazurek a predseda ĽSNS Kotleba. Foto N - Daniel Vražda
Odsúdený Mazurek a predseda ĽSNS Kotleba. Foto N – Daniel Vražda

Poslanci Mazurek a Kotleba sa vyhrážali sudcovi, prokurátorovi a znalcovi, že raz budú sedieť na lavici obžalovaných oni. „Spomeňme si, ako sa Izrael vyrovnával s nacistickými zločincami. Keď bolo treba, prišli si po nich,“ povedal Kotleba.

Pokuta 5-tisíc eur za rasistické reči o Rómoch v žilinskom rádiu a následne sebavedomé vyjadrenia odsúdeného a jeho najbližších – tak vyzeral dnešný deň na banskobystrickom okresnom súde, kde sa pred sudcu postavil poslanec Národnej rady Milan Mazurek.

Po rozsudku kotlebovci, ktorí demonštrovali proti „totalite“ pri budove súdu, hovorili, že Slovensko je definitívne fašistický štát.

Vyše dvoch hodín prednášali obhajcovia Milana Mazureka záverečné reči, v ktorých konštatovali nezákonnosti získavania dôkazov aj súdneho znalca. Na záver žiadali oslobodzujúci rozsudok.

Špeciálny prokurátor vo štvrťhodinovej záverečnej reči upozornil aj na to, že Mazurek počas pojednávania namietal proti súdnemu znalcovi pre jeho príslušnosť k židovskej komunite, čo ho priamo usvedčuje z rasistického útoku.

„Obžalovaný sa usvedčil z toho, že rasistické postoje sú v jeho mysli tak hlboko zakorenené, že im nechá voľný priebeh či už na súdnom pojednávaní, alebo v rozhlasovom vysielaní,“ vyhlásil špeciálny prokurátor.

Prokurátor navrhoval podmienečný trest a aj povinné absolvovanie kurzu z dejín rómskeho holokaustu na Mazurekove vlastné náklady.

Mazurek je vinný, konštatoval sudca a odsúdil ho na pokutu päťtisíc eur. Ak nezaplatí, dostane polročný podmienečný trest. Trest je vzhľadom na hroziacich päť rokov mierny. Mazurek sa odvolal a voči výške trestu sa odvolal aj prokurátor.

Kotleba: Izrael si prišiel po zločincov

Po vyhlásení rozsudku sa z demonštrácie kotlebovcov ozvalo skandovanie prašiví psi, ktoré neskôr zopakoval aj predseda ĽSNS Marian Kotleba.

„Tento rozsudok sa zapíše hanebne do dejín Slovenskej republiky aj do práce justície,“ povedal Mazurek a dodal, že sudca

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Milan Mazurek

Slovensko

Teraz najčítanejšie