Denník N

Nemá trénera ani sponzorov a pracuje dlho do noci. Bostonský maratón vyhral amatér z Japonska

Juki Kawauči. Foto - AP.
Juki Kawauči. Foto – AP.

Japonec predbehol elitných vytrvalcov z Afriky aj USA, hoci funguje presne naopak ako oni. Pracuje na plný úväzok, trénuje ľahko a šetrí sily na preteky, ktoré absolvuje takmer každý víkend.

Bostonský maratón má 122 rokov, no takúto senzáciu sme tu ešte nevideli, písali v pondelok médiá v Amerike po nečakanom víťazstve Jukiho Kawaučiho.

Tridsaťjedenročný Japonec predbehol v Bostone elitných bežcov z Afriky a USA, zdolal minuloročných víťazov a poradil si aj s medailistami z majstrovstiev sveta a z olympiády.

Do cieľa prišiel v čase 2:15:58 s takmer trojminútovým náskokom pred Geoffreym Kiruim – popredným maratóncom z Kene, ktorý ešte kilometer a pol pred cieľom viedol a ktorý v Bostone obhajoval vlaňajšie prvenstvo.

Kawauči je pritom amatér a behu sa venuje popri práci úradníka na plný úväzok. Nemá trénera ani sponzorov a náklady na preteky si hradí z peňazí, ktoré zarobí na každodennej osemhodinovej smene v štátnej správe.

Najsilnejšia zostava, aká kedy v Bostone bežala

Bostonský maratón je najstarším a zároveň jedným z najprestížnejších maratónov na svete. Každý rok sa ho zúčastňujú poprední svetoví vytrvalci a tentokrát ich malo byť ešte viac ako v minulosti.

Organizátori pred štartom slávnostne ohlásili 46-členný tím elitných svetových maratóncov a maratónkyň a oznámili, že ide o najsilnejšiu zostavu, aká kedy v Bostone štartovala.

V tíme boli vytrvalci a vytrvalkyne, ktorí spolu vyhrali vyše sto veľkých maratónov, získali osem medailí na maratónskych majstrovstvách sveta a šesť cenných kovov na olympiáde.

Do elitného zoznamu profesionálov sa dostal aj amatér Juki Kawauči, o ktorého bežeckých kvalitách sa vedelo, v konkurencii Afričanov však mal bojovať len o umiestnenie v prvej desiatke. Hneď úvodné metre maratónu však ukázali, že všetko môže byť inak.

Foto – AP.

Keď vyštartoval, komentátori sa smiali

Už pri štartovom výstrele v Bostone husto pršalo a bežcom fúkal do tváre silný protivietor, ktorý neutíchol až do cieľa. Juki Kawauči ale na nepriazeň počasia nehľadel a okamžite sebavedomo vyrazil pred favoritov.

Keď komentátori pretekov videli jeho rýchly štart, neubránili sa smiechu. „Ani neviem, čo mám k tomu povedať. Nechápem, čo si myslí, určite sa len chce dostať do záberov kamier. Do piateho, maximálne desiateho kilometra ho určite niekto predbehne. Toto je skrátka príliš rýchle,“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie