Denník N

Gašpar neodstúpi: Ak nájde minister odvahu, tak ma vo funkcii nechá

Tibor Gašpar. Foto - TASR
Tibor Gašpar. Foto – TASR

Aktualizované 17.4. o 15:46: Tibor Gašpar ako policajný prezident skončí 31.5. Dohodol sa na tom s premiérom Pellegrinim, ktorý dočasne vedie ministerstvo vnútra.

Tibor Gašpar v utorok ráno neodstúpil z funkcie policajného prezidenta. Oznámil, že vo funkcii zostáva, nevidí dôvod na svoj odchod a považoval by ho za prejav zbabelosti.

Novinárom pri vysvetľovaní svojho postoja vymenoval štatistiky úspešného boja s kriminalitou, k podozreniam z korupcie Roberta Kaliňáka, Jána Počiatka alebo Moniky Jankovskej sa nechcel vyjadrovať. Novinárov posielal s otázkami o vyšetrovaní káuz za generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom a čudoval sa, že jeho odchod z funkcie nikto nežiada.

Počká si na rozhodnutie ministra

Gašpar povedal, že z funkcie odíde, až keď ho nový minister vnútra odvolá alebo vyzve na odchod. Prezident Andrej Kiska už krátko po tlačovke Gašpara poveril vedením ministerstva vnútra premiéra Petra Pellegriniho a ten prebratie rezortu osobne ním a nie iným ministrom jeho vlády vysvetlil tým, že „situácia na Slovensku je zlá“. Minister Tomáš Drucker včera na funkciu rezignoval, bol v nej celkovo 26 dní.

Pellegrini v Prezidentskom paláci v krátkom vyhlásení poďakoval Druckerovi s tým, že jeho vymenovanie nebola chyba a urobil by to znovu. „Tomáš Drucker bol schopný a pripravený priniesť nové veci na ministerstvo vnútra,“ povedal a vypýtal si „niekoľko hodín na rozmýšľanie“ o ďalšom postupe. Ešte dnes chce o ňom informovať verejnosť. Či príde s novým menom ministra vnútra, nepovedal, rovnako ani to, či s novými právomocami odvolá policajného prezidenta.

Gašpar na tlačovke len niekoľko desiatok minút predtým vyhlásil, že ak nový minister nájde odvahu, tak „povie, že nechce chaos a chce, aby kontinuita do nového zákona bola zabezpečená“ a vo funkcii ho nechá. 

Policajný prezident tvrdí, že na Slovensku je masa ľudí spokojná s jeho prácou a nespokojné sú len niektoré mimovládky a prezident Kiska „z dôvodov, ktoré som už hovoril“. Gašpar spomenul ako nespokojných Pavla Sibylu z Nadácie Zastavme korupciu a organizátorov demonštrácií Za slušné Slovensko Juraja Šeligu a Karolínu Farskú. Medzi hlavné požiadavky protestov, ktoré sa konali v desiatkach miest na Slovensku, patrí práve odstúpenie Gašpara z funkcie.

„Rozmýšľal som nad dôsledkami všetkých vyjadrení, ktoré tu dnes urobím, ale vyhodnotil som to tak, že počkám na to, aby ma minister odvolal alebo požiadal o to, aby som si žiadosť o odchod z funkcie dal,“ povedal najvyšší policajný funkcionár. Aj po prípadnom odchode z funkcie chce verejne pôsobiť a vyjadrovať sa.

„V tejto chvíli nie je možné mlčať,“ hovoril ďalej. „Moje meno je najskloňovanejšie v médiách a nie som veľmi stotožnený s tým, akým spôsobom.“

Poďakovanie Druckerovi a Pellegrinimu

Poďakoval tiež Druckerovi aj Pelleginimu, že ho verejne pochválili a označili za profesionála, a zdôrazňoval, že nie je politik. „Na mojej osobe predsa nemôže padať a stáť táto spoločnosť, dokonca vláda.“ 

„Ak niekto polarizuje spoločnosť, tak si nemyslím, že som to ja. Ja nie som politik, ja som policajt profesionál. Tí, ktorí volajú po tom, aby som odišiel, sa vyjadrujú bez absolútnej znalosti veci, neodborne, len v hystérii,“ zhodnotil dianie Gašpar.

„Nemyslím si, že rozhodujú vecné argumenty a zdravý rozum. Vytvára sa neprofesionálny a nefunkčný obraz policajného zboru.“

Gašpar si myslí, že vo funkcii by mal byť až do jesene, keď sa bude meniť zákon o spôsobe menovania policajných funkcionárov. Potom z funkcie odíde. „Pre mňa po šiestich rokoch je to neprijateľné a pociťujem to ako osobnú krivdu,“ sťažoval sa.

Na tlačovke Gašpar tiež priznal, že Róbert Krajmer je stále riaditeľom Národnej protikorupčnej jednotky. Krajmer pritom už koncom marca poslal médiám vyhlásenie, že vo funkcii k 1. aprílu končí. Krajmer podľa Gašpara jednotku neriadi a jeho zotrvanie vo funkcii je len formálne.

Už tento týždeň sa Krajmer podľa neho pravdepodobne stane riaditeľom odboru prevencie. Ide o post, ktorý doteraz v polícii neexistoval. Na prezídiu je len oddelenie komunikácie a prevencie. Pod toto oddelenie teraz spadá aj tlačový odbor a šéfuje mu priamo Gašpar. Krajmer tak bude mať prehľad o všetkých otázkach novinárov alebo aj žiadostiach v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie