Denník N

Od mája má byť plat zverejnený v ponuke, ľudí to môže od práce aj odrádzať

Foto - N
Foto – N

Na prácu vo verejnej správe a prácu v zahraničí sa povinné zverejňovanie základnej zložky mzdy v ponukách nevzťahuje. Pre ostatných platí od 1. mája.

Keď dnes kaviareň či bar hľadajú čašníčku, stačí, keď si dajú na dvere prevádzky oznam, akú pracovnú silu hľadajú, a telefonický kontakt. Od 1. mája sa to zmení, na oznam na dverách budú musieť pripísať aj to, akú základnú zložku mzdy novému pracovníkovi ponúkajú.

Rovnako sa informácia o sume základnej zložky mzdy, ktorú má uchádzač o prácu dostať, bude musieť povinne objaviť v pracovných ponukách v inzerátoch či na bilbordoch, kde firmy informujú o nábore ľudí.

Zároveň bude platiť, že uchádzač o prácu nemôže mať na pracovnej zmluve nižšiu sumu, než akú jeho zamestnávateľ zverejnil v pracovnej ponuke.

Podľa pracovného portálu Profesia vlani zverejňovalo ponúkanú mzdu menej ako 27 % zamestnávateľov, ktorí cez tento portál hľadali ľudí. V prvom kvartáli tohto roku bola mzdová informácia v akejkoľvek podobe zverejnená vo vyše 27,2 % pracovných ponúk.

Navrhla to už opozícia

Povinné zverejňovanie mzdy v pracovných ponukách presadili do legislatívy cez novely Zákonníka práce a Zákona o službách zamestnanosti traja poslanci Smeru – Ján Podmanický, Martin Glváč a Ľubomír Petrák. Zamestnávateľom, ktorí si povinnosť nesplnia, bude podľa legislatívy hroziť pokuta viac ako 33 000 eur.

Podobný návrh ako poslanci Smeru pritom už pred rokom predložili opoziční poslanci Jozef Mihál a Miroslav Beblavý (Spolu). Ich návrh však podľa Beblavého počítal s tým, že by zamestnávatelia mohli v inzerátoch i ponukách uviesť mzdové podmienky, aké chcú, ale tie by museli potom dodržať, nehovoril o základnej zložke mzdy.

Opozičný návrh však parlament odmietol, neposunul ho do 2. čítania.

„Zástupcovia Smeru od nás povinné zverejňovanie miezd v inzerátoch síce opísali zle, čo uľahčuje obchádzanie zákona, napriek tomu je jeho zavedenie jednoznačným plusom,“ tvrdí Beblavý.

Myslí si, že stransparentní trh práce a dá nielen uchádzačom, ale aj súčasným zamestnancom do rúk nástroj na to, aby mohli účinnejšie bojovať za férové ohodnotenie.

Martin Menšík, marketingový riaditeľ pracovného portálu Profesia vraví, že povinné zverejňovanie platov je síce správne, ale nie je správna jeho zvolená forma. Vhodné nie je podľa neho ani načasovanie pre zamestnávateľov, od 1. mája totiž začnú zároveň platiť aj ďalšie povinnosti vyplývajúce z iných zákonov – napríklad povinné príplatky za prácu cez víkend či nadčasy, ale aj podmienky zamestnávania cudzincov.

Zástupcovia Profesie naznačujú, že ľudia, ktorí si hľadajú prácu, 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Platy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie