Denník N

Prekonal aj Gretzkého. Bodovaniu play-off NHL kraľuje Čech s ťažkým životným príbehom

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

David Pastrňák ako chlapec prišiel o blízkych ľudí, zomrel mu aj otec, pre ktorého teraz strieľa góly.

Český hokejista Bostonu David Pastrňák je po troch odohratých zápasoch s deviatimi bodmi najproduktívnejším hráčom play-off NHL.

V druhom zápase série proti Torontu prekonal Wayna Gretzkého a stal sa najmladším hokejistom, ktorý získal v jednom zápase Stanleyho pohára šesť bodov.

21-ročný Pastrňák je najlepším českým hokejistom za minulý rok a spolu s Bradom Marchandom a Patricom Bergeronom dlhodobo tvorí možno najlepší útok NHL. Za jeho kariérou však nestojí len talent, ale aj pozoruhodný a obetavý príbeh.

Pastrňák ako mladík odišiel do švédskeho Södertälje. Ako 17-ročného ho navštívil reportér webu o miestnom klube a pýtal sa ho na hokejové detstvo.

Pastrňák v interview prezradil, že ako dieťa chcel byť brankárom, náklady na výstroj však finančne príliš zaťažovali jeho mamu, ktorá mu odporučila, aby hral na inej pozícii.

Stal sa z neho útočník, ktorý teraz kraľuje NHL.

Pastrňákov šesťbodový zápas:

Tmelila plot, aby dostala hokejku

Pastrňák prežil väčšinu detstva v domácnosti bez otca. Jeho otec Milan sa od rodiny odsťahoval, bol bývalým hokejistom a kedysi dokonca trénoval v Michalovciach. Malého Davida brával na ľad vždy, keď to bolo možné, a bol jeho veľkým hokejovým vzorom.  

K tomu, aby jeho kariéra nestroskotala na financiách, pomohlo aj nadšenie jeho mamy Marcely, ktorá zvládala aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie