Denník N

Nedá sa tam vydržať, hovoria zamestnanci výskumného ústavu, ktorého šéf propaguje pseudovedu

Riaditeľ VÚDPaP Peter Lukáč v reklame, kde sa označuje za experta na pseudovedeckú metódu CME Swiss. Reprofoto – xbodybratislava.sk
Riaditeľ VÚDPaP Peter Lukáč v reklame, kde sa označuje za experta na pseudovedeckú metódu CME Swiss. Reprofoto – xbodybratislava.sk

Zamestnanci výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie sa sťažovali aj ministerke, tá situáciu považuje za vyriešenú.

Tvár Petra Lukáča vám môže byť povedomá. V reklamách presviedčal o účinkoch unikátneho kórejského ženšenu alebo o kvalitách prístroja XBody, ktorý počas cvičenia vysiela do tela elektrické signály pomocou elektród. Lukáč je od jesene 2016 riaditeľom Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP).

Zamestnancov ústavu Lukáčov príchod prekvapil. Päťdesiat rokov platilo, že ústav viedli psychológovia, ktorí popri svojej vedeckej práci stíhali aj administratívu. A zrazu – šéfoval im kardiochirurg. Nastúpil tam krátko po tom, čo ministerstvo školstva prebral Peter Plavčan (nominant SNS).

V ústave pracuje asi sedemdesiat ľudí; časť z nich pomáha deťom, iní sa sústreďujú na výskum. V oblasti detskej psychológie je ústav vnímaný ako autorita, až do roku 1992 bolo bratislavské pracovisko vnímané ako československá inštitúcia.

Vedenie ústavu túto nomináciu obhajuje tým, že riaditeľ zodpovedá za činnosť ústavu a hospodárenie a jeho úlohou je byť „najmä manažérom s jasnou víziou a schopnosťou oddeliť kúkoľ od zrna“.

Kúkoľ od zrna tak má oddeliť človek, ktorý sa v reklamách označuje za experta na CME, čo je vyšetrenie pomocou zariadenia merajúceho vyžarovanie orgánov a ich elektromagnetické pole. Stojí to niekoľko stoviek eur a vo svete je pomerne populárne aj napriek tomu, že tieto diagnostické postupy už boli niekoľkokrát vyvrátené.

Lukáč to skúšal aj v politike – v Slobodnom fóre, ktoré založila v roku 2004 Zuzana Martináková. Lukáč bol vo vedení strany a ešte aj v roku 2009 kandidoval do Európskeho parlamentu. Strana sa však nikdy nepresadila.

Peter Lukáč ako predstaviteľ Slobodného fóra. Na zábere je v strede druhého radu za Zuzanou Martinákovou. Foto – TASR

Bránia nám robiť výskum

S príchodom Petra Lukáča na ústav pred rokom a pol prišli aj problémy – zhoršili sa medziľudské vzťahy, mnohým ľuďom zaviedli „nový režim“. Viacerí sa sťažovali, že im vedenie robí pri ich práci prieky, nerozumie vedeckej práci a správa sa arogantne.

Keďže Lukáč v psychológii nie je odborníkom, s vedením mu pomáha jeho zástupkyňa Jana Tholtová. Je detskou psychologičkou, výskumu sa však nevenuje.

Psychológ Miroslav Kurečko je jeden z tých, čo sa rozhodol z ústavu odísť a nedávno podal výpoveď. Podmienky na vedeckú prácu opisuje cez „príbeh“ pracovnej cesty z jesene 2017, keď mal ísť s kolegami do Bardejova zbierať dáta.

„Riešili sme úlohu, na ktorú sme z ministerstva dostali peniaze. Potrebovali sme úplne najlacnejší nocľah pre štyroch ľudí na dve noci, čo s diétami a benzínom vychádzalo na asi 250 eur. Ani túto sumu nám nedali. Predtým sa niečo také nikdy nestalo.“ Ubytovanie aj cestu si teda uhradili za svoje, aby mohli pokračovať v práci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie