Denník N

Máme ministerku kultúry, čo nekultúrne klame

Ľubica Laššáková. N – Tomáš Benedikovič
Ľubica Laššáková. N – Tomáš Benedikovič

Tibor Gašpar ani Ľubica Laššáková rovnako nechápu, prečo sú problémom.

Je to veľmi podobné. Policajný prezident Tibor Gašpar hovorí, že protesty proti sebe vníma, ale nemyslí si, že reprezentujú celú spoločnosť. V tom má pravdu. Podstatné však je, že je prvým policajným funkcionárom, ktorý pravidelne dostával do ulíc desaťtisíce demonštrantov. A to sme tu už mali aj Hudeka za Mečiara. Vytrvalým zotrvávaním vo funkcii preto tento úradník ohrozoval inštitúciu, ktorú ešte stále riadi.

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková zas na vyše dvetisíc podpisov za svoje odvolanie hovorí, že ani to nie sú všetci umelci na Slovensku. Aj ona má pravdu. Veď má predsa za sebou protipetíciu s približne 150 podpismi. Ani ona si však nechce priznať, že takýto odpor proti konkrétnemu ministrovi kultúry sme tu rovnako od Mečiara nemali.

Gašpar nakoniec odstúpi a Laššáková ho raz možno bude nasledovať. Ich spoločná reakcia však ukazuje, že nechápu, v čom je problém. Ich osobné presvedčenie o tom, že je k nim svet nespravodlivý, je totiž v porovnaní so zodpovednosťou za im zverené inštitúcie nepodstatné. Obaja jednoducho prekonali hranicu, za ktorou polícii či ministerstvu škodia už len svojou prítomnosťou.

Hlavný rozdiel medzi nimi je v tom, že Laššáková to dokázala v rekordne krátkom čase. Navyše ona sa asi pre nedostatok skúseností nechala nachytať pri takom amatérskom klamstve, ako sa to Gašparovi nikdy nepodarilo.

V očiach veľkej časti umelcov – teda tých, o ktorých má rozhodovať, a s ktorými má spolupracovať – sa odpísala rečami o Sorosovi a podozrivo bohatých mimovládkach platených zo „zaoceánskych“ peňazí. Keď dostala šancu na osobnom stretnutí presvedčiť ich o tom, že to bol omyl a jednorazové blúznenie, de facto povedala, že sme si tie vety v rozhovore s ňou v Denníku N vymysleli a ona ich nepovedala tak, ako sme ich napísali. Samozrejme, stačilo vytiahnuť nahrávku, ktorá ju usvedčila zo lži.

Ak sa doteraz nad novou ministerkou kultúry dalo iba zdvihnúť obočie, tak teraz to už nestačí. Prišla, klamala, a hoci teraz neodíde, mala by to urobiť, pretože sa jej už nedá veriť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie