Denník N

Ocenili ich aj v Československu. Príbeh o tom, ako KĽDR uniesla najlepšieho juhokórejského režiséra a herečku, aby pre režim točili svetové filmy

Čche Un-i a Sing San-ok. Oboch uniesol Kim Čong-il. Foto – Youtube/The Lovers and the Despot
Čche Un-i a Sing San-ok. Oboch uniesol Kim Čong-il. Foto – Youtube/The Lovers and the Despot

Zomrela juhokórejská herečka, ktorá musela hrať vo filmoch pre Kim Čong-ila.

On bol najslávnejší juhokórejský režisér, ona jedna z najlepších herečiek. Spolu natočili desiatky filmov, no ich vlastný životný príbeh prekonal aj ich najbláznivejšie scenáre.

Juhokórejský hviezdny filmový pár v 70. rokoch uniesol neskorší severokórejský vodca Kim Čong-il. Chcel, aby pre neho točili svetové filmy. V najtvrdšej diktatúre na svete prežili osem rokov, natočili sedem filmov, jeden z nich uspel aj v Československu. Napokon sa im podarilo ujsť.

Ich životný príbeh sa uzavrel v pondelok, keď Čche Un-i, slávna herečka, zomrela vo veku 91 rokov.

Vitajte v KĽDR

Celý život Čche Un-i sa obrátil hore nohami v januári 1978. V tom čase kariéra jednej z najlepších juhokórejských herečiek svojej doby upadala.

Jedného dňa však spoznala istého biznismana, ktorý jej sľuboval, že jej kariéru znova naštartuje a finančne podporí vznik jej vlastného filmového štúdia. V skutočnosti to bol agent zo Severnej Kórey. Vylákal herečku do Hongkongu, kde ju nadrogoval a uniesol.

„Pamätala si na pocit, že ju niekto ťahá uličkou, dáva injekciu a potom upadla do bezvedomia. Keď sa prebudila, bola na palube lode v kapitánskej kabíne. Z výšky sa na ňu usmieval veľký portrét Kim ir-sena,“ píše sa v knihe s názvom Produkcia Kim Čong-ila podľa BBC.

Keď loď prišla do severokórejského prístavu, priamo na brehu ju vítal samotný syn veľkého vodcu Kim Čong-il.

„Vitajte v KĽDR,“ povedal herečke.

Fanúšik Jamesa Bonda

V 70. rokoch vládol v Severnej Kórei ešte zakladateľ štátu Kim Ir-sen (po novom sa píše ako Kim Il-song). Jeho syn a nástupca Kim Čong-il sa tak mohol naplno venovať svojej najväčšej záľube – filmom. Hovorí sa, že vo svojej zbierke mal 15-tisíc filmov z celého sveta, medzi nimi aj mnohé hollywoodske. Mal rád napríklad Ramba a série o Jamesovi Bondovi.

Kim Čong-il mal tiež na starosti filmovú produkciu Severnej Kórey. Veľmi chcel, aby severokórejské filmy konkurovali na festivaloch tým západným, no bolo to len zbožné prianie. Propagandistické filmy so slabými výkonmi málokoho za hranicami zaujali. Frustrovaný Kim Čong-il sa tak rozhodol pre krok ako z jeho obľúbeného Jamesa Bonda. Keď chcete mať najlepšie filmy, potrebujete najlepšieho režiséra.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie