Denník N

Herec Marek Geišberg: Hanbím sa za Slovensko viac, ako som sa hanbil predtým

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Marek Geišberg na protestoch vystúpil s výzvou hercov na kultúrny reparát. Kritizuje ministerku Laššákovú aj nové vedenie RTVS. O Smere si myslí, že je ako choroba.

Marek Geišberg (35) je herec martinského komorného divadla. Absolvoval VŠMU v Bratislave. Hral aj vo filmoch Muzika a Polčas rozpadu. Hral aj v televíznych seriáloch ako Kolonáda, Milenky, Pravá tvár či Ordinácia v ružovej záhrade.

V rozhovore sa dočítate:

  • z čoho má strach
  • koho volil a koho bude voliť v ďalších voľbách
  • čo si myslí o ministerke Laššákovej
  • ako hodnotí nové vedenie RTVS, pre ktorú pracuje
  • prečo sa neodsťahuje do Bratislavy

Aký máte pocit zo Slovenska?

Potom, čo sa teraz deje, som zmätený. Začal som sa v poslednom období viac zaujímať o politiku a hanbím sa viac, ako som sa hanbil predtým.

Prečo ste sa o politiku začali viac zaujímať? Čo vás presvedčilo, že tomu máte venovať viac času?

Prišli o život dvaja mladí ľudia, mladší ako ja. Bytostne sa ma to týka. Pracujem vo verejnom priestore, som aj na očiach a vzbudzuje to vo mne pocit, že by som si mal dávať na niečo pozor. Taký ten prvotný pocit je obava o seba, o svojich kolegov a aj o svoje deti.

Máte strach?

Určite. Je to neuveriteľné, že niekto príde do domu novinára a zastrelí ho. Je mi veľmi ľúto, že to došlo až do takýchto rozmerov. A čo ma desí úplne najviac, je, ako sa to po vražde dvoch mladých ľudí vyvíja. Doteraz sa to nevyšetrilo a žiadny posun ani nevidím. Nevieme, kto to urobil, prečo to urobil, ale podľa toho, čo písal Ján Kuciak, predpokladám, že to museli byť veľmi vážne veci, keď je niekto ochotný kvôli tomu vraždiť.

Čím to je, že v uliciach sú desiatky tisícov ľudí, ale aj vy, ako účastník protestov máte pocit, že sa nič nemení?

To, že do ulíc prišlo toľko ľudí a to nielen v Bratislave, ale aj v regiónoch, je dôkazom, že ľuďom došla trpezlivosť a nevedia sa zmieriť s tým, že tu zomreli dvaja mladí ľudia. Jeden z nich novinár, ktorý poukazoval na kauzy a nekalé praktiky predovšetkým špičiek Smeru. Z diaľky to vyzerá ako seriál Narcos od Netflixu, kde si Pablo Escobar vybudoval celú sieť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Rozhovory

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie