Denník N

Odomkli sme: Čo všetko farmár Oravec nechápal, až kým ho na poli nezbili

Roľník František Oravec. Foto N - Vladimír Šimíček
Roľník František Oravec. Foto N – Vladimír Šimíček

Farmára, ktorý sa bránil vydieraniu veľkou firmou, podržali súdy, rodina a zamestnanci. Nepomohli mu policajti ani sťažnosti na všetky možné štátne orgány vrátane listu ministerke pôdohospodárstva.

František Oravec bol ešte pred tromi rokmi spokojný majiteľ veľkej úspešnej farmy v Gyňove pri Košiciach. O život svojej rodiny sa začal báť po bitke na poli, po ktorej skončil najprv na chirurgii, neskôr na neurológii, až ho napokon dávali dokopy na psychiatrii.

Farmár, ktorý sa stal verejnosti známy vystúpením na protestoch v Košiciach a v Bratislave, rozpráva o tom, ako sa odmietol zmieriť s tým, že nastala nová doba, keď veľkí chlapci s ich právnymi kanceláriami môžu na čokoľvek ukázať, že to bude ich a nič im v tom nezabráni.

Ako sa mu z ničoho nič stratila obchodná partnerka aj s vyše miliónovým dlhom. A o tom, ako uspel na súdoch, ale polícia mu nepomohla a súčasná ministerka pôdohospodárstva a šéf dotačnej agentúry sa len prizerali hororu, ktorý zažíval.

Aj jeho príbeh dokazuje, že problémy farmárov na východe Slovenska nie sú ojedinelé, že problém nie je len pár Talianov, alebo arogancia firiem okolo podnikateľky Roškovej. Tradiční farmári, malí aj veľkí, sa čoraz častejšie stretávajú s novými podnikateľmi, čo si z iných biznisov priniesli metódy, ktoré farmári odmietajú prijať a sú ochotní sa im brániť.

Dnes na dennike.sk

Kauza Dobytkár

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie