Denník N

Danko si predvolal Pellegriniho, pohrozil mu osudom Radičovej a hovorí, že za Fica sa mu vládlo lepšie

Peter Pellegrini a Andrej Dankofoto – tasr
Peter Pellegrini a Andrej Dankofoto – tasr

SNS Andreja Danka hovorí, že neotvárajú koaličnú zmluvu, tvrdo však kritizuje premiéra. Pellegrinimu vyčíta, že o konci Gašpara a Druckera sa dozvedeli z tlačoviek.

Slovenská národná strana Andreja Danka bola počas vládnej krízy po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v ústraní, teraz sa pustila do premiéra Petra Pellegriniho.

Andrej Danko kritizuje Pellegriniho, že sa dozvedá o odchode ministrov a policajného prezidenta až z tlačových besied. Opakovane zdôraznil, že SNS nie je v koalícii informovaná. V takejto koalícii sa „necíti komfortne“. Poprel slová o hroziacom konci vlády, tentoraz podľa neho neotvárajú koaličnú zmluvu.

Danko vyvolal vlani v lete veľkú koaličnú krízu, keď SNS vypovedala koaličnú zmluvu v čase škandálu s eurofondmi na vedu. Skončilo sa to odchodom ministra školstva za SNS a dohodou na sociálnych balíčkoch koalície.

Aby neskončil ako Radičová

„Nebol by som rád, keby pána Pellegriniho postihol osud pani Radičovej,“ povedal Danko s odkazom na pád vlády Ivety Radičovej.

Mimoriadne predsedníctvo SNS rozhodlo, že si pozvú premiéra Pellegriniho na pracovné stretnutie, aby si „vyjasnili postoje k otázkam, ktoré prináša vládnutie“.

„Keď bol predsedom Robert Fico, nevznikalo toľko trecích plôch, ako keď je premiérom Peter Pellegrini,“ povedal Danko. „Predsedom vlády je pre nás nový človek, človek neznámy z hľadiska postojov a hodnôt pre SNS.“

Premiér Pellegrini reagoval krátko po Dankovej tlačovke, že sa s ním stretne a že súčasná koalícia je „jediná záruka stability pre Slovensko“. Chce vytvárať podmienky „pre prácu ministrov všetkých troch koaličných strán“.

Neskôr predseda vlády v Národnej rade spresnil, že je spojencom SNS a nie nepriateľom a nemyslí si, že Danko s ním má problém. „Pravdepodobne ma chce viac spoznať,“ dodal a ospravedlnil sa aj za to, že Danka vopred neinformoval o odchode policajného prezidenta Tibora Gašpara. Tvrdí, že to bolo tým, že bol v utorok veľký zhon. O nominácii na ministra vnútra budú hovoriť na koaličnej rade.

Koaličný Most-Híd v reakcii napísal, že nezdieľa názory SNS na situáciu v koalícii a nevníma žiadne posuny v zásadných politických otázkach. „Ak by sme nadobudli takýto pocit, budeme to riešiť tak ako vždy doteraz: vo vnútri koalície. Pre nás platí programové vyhlásenie vlády, ktoré je v zahraničnej politike jednoznačné.“

Ide o posty v polícii

Pre Danka sú v situácii, keď Smer hľadá nového ministra vnútra a budú sa nanovo obsadzovať pozície policajného prezidenta aj jeho zástupcov, dôležité práve tieto pozície a chce mať vplyv na ich obsadenie.

Podľa informácií zo Smeru ide SNS hlavne o obsadenie miest v polícii. Dankova strana opakovane tlačila na to,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie