Denník N

Zásadná rekonštrukcia vlády sa nepodarila, zostávajú len voľby

Nový vládny kabinet Petra Pellegriniho. Foto N – Tomáš Benedikovič
Nový vládny kabinet Petra Pellegriniho. Foto N – Tomáš Benedikovič

Táto odchádzajúca vládna garnitúra úporne zháňa väčší koberec, ktorým by všetko zakryla a mohla nerušene pokračovať vo svojej obvyklej činnosti.

Autor je bývalý minister zahraničia

Zásadná a rozsiahla rekonštrukcia vlády, alebo predčasné voľby. Takto znela požiadavka verejnosti z námestí a takto si ju osvojil aj prezident. Aký je výsledok? Každému súdnemu človeku je jasné, že po viacerých zmenách vo vláde sa prvá časť požiadavky nenaplnila.

Prekvapivá forma a rýchlosť, s akou prišlo k dohode medzi prezidentom a Robertom Ficom, na chvíľu vyrazili perá z rúk novinárov a vypli mikrofóny mladým organizátorom demonštrácií na uliciach a námestiach slovenských miest. Tak prišlo k zrušeniu dohodnutých stretnutí na verejných priestoroch a k rozpačitým vyjadreniam mnohých novinárov.

Treba povedať nahlas, že pod taktovkou Smeru nie je zásadná zmena uskutočniteľná. Vie si niekto predstaviť, že nezávislí vyšetrovatelia začnú s domovými prehliadkami u skorumpovaných vysoko postavených funkcionárov štátnej správy? Pod vedením Smeru? Z toho jasne vyplýva, že sa to môže uskutočniť len pod vedením niekoho iného. Nuž a bez predčasných volieb to nie je možné.

Je pozoruhodná rýchlosť, s akou si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie