Denník N

Šéf Mosta v klamstvách a zavádzaní dosiahol úroveň koaličných partnerov

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bugár si pripisuje všetky zásluhy za odchod Fica a Kaliňáka, najväčšie demonštrácie v dejinách Slovenska sú zabudnuté.

Autor je politológ a ekonóm, pôsobí na Katedre politológie FiF UK v Bratislave. Je bývalým ekonomickým expertom Mosta-Híd

 

Maďarský týždenník HVG pred dvoma týždňami zverejnil rozhovor s predsedom strany Most Bélom Bugárom. Ako ostrieľaný politický harcovník, ktorý ešte navyše má pri sebe síce kritického, ale v slovenskej politike očividne nie príliš zorientovaného novinára, Bugár si dovolil zájsť priďaleko v zavádzaní a v klamstvách.

Možno si myslel, že na Slovensku si to aj tak nikto nevšimne, azda okrem pár intelektuálov maďarskej národnosti, ktorí HVG sledujú, lebo predstavuje stále to najlepšie, čo v Maďarsku zo slobodných médií zostalo. A tým by to „haslo“. Pravdepodobne by to presne tak dopadlo, keby sa z celého rozhovoru nešíril ten typický pach politikov „neslušného“ Slovenska, ktorí používajú lož ako pracovnú metódu.

Všetko závisí od nás

Záviselo od Bugárovej strany, že na Slovensku nastúpila do úradu nová vláda namiesto predčasných volieb, znela prvá otázka a hneď nasledovala dych vyrážajúca odpoveď šéfa Mosta: „Skoro všetko záviselo od nás. Vstup do Únie, lisabonská zmluva, vyriešenie súčasnej situácie, zrušenie Mečiarových amnestií a všetci tieto veci aj dávajú za zodpovednosť nám. Trochu moc vo svetle toho, že máme 6 percent.“

Áno, je celkom možné, že aspoň sčasti to Bugár myslel ironicky a poukázal na paradox: nepomer medzi očakávaniami a reálnou politickou váhou strany, ktorá má len šesť percent. Z rozhovoru je však jasné i to, že „vyriešenie situácie“ znamená odchod Kaliňáka a Fica, čo tiež „záviselo od nás“. Najväčšie demonštrácie v dejinách Slovenska nejako zostali bokom.

Na námietku, či nešlo práve o to, že pri predčasných voľbách by Most vypadol z parlamentu, ide Bugár ešte ďalej: „Rád by som sa bol stavil s hocikým, že keď vypíšeme predčasné voľby na prvý možný termín, 7. júla…, tak Most skončí bez kampane nad 7 percentami.“ Lebo vraj taká bola spoločenská nálada a keď by Most odišiel z vlády, mnohí by povedali: „no konečne máme koho podporovať“.

Celkom zaujímavé, len to nedáva zmysel. Prečo teda neodišli? Chcú povedať, že v roku 2020 na tom budú podobne alebo lepšie, čiže aspoň nad 7 percentami? Samozrejme, Bugár sa opäť vyhováral na to, že podľa prieskumov nie je možné zostaviť stabilnú vládu bez Smeru alebo kotlebovcov.

Na to, že Fico videl za protestmi Sorosa, reagoval takto: „Kto bol ten, kto tu na Slovensku sa ozval proti tomu? Len politici z Mosta. Preto musel Fico odísť.“ Uff, vyzerá to tak, že nie len na východe, ale na celom Slovensku nie je nič okrem Mosta… Ani protestujúci, ani opozícia, ani prezident,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Modrí, Most-Híd

Komentáre

Teraz najčítanejšie