Denník N

Keď muži odídu za prácou, ženy jej majú ešte viac

Muži odchádzajú za prácou dočasne, neraz je to však navždy. Foto - Noel Rojo
Muži odchádzajú za prácou dočasne, neraz je to však navždy. Foto – Noel Rojo

Doteraz sa hovorilo najmä o mužoch, ktorí odchádzajú pracovať do inej krajiny, aby uživili rodinu. Magdaléna Vaculčiaková a Noel Rojo cestujú po svete a zisťujú, ako sa v skutočnosti majú ženy, ktoré ostávajú doma.

Počas letu z Mexika do Belgicka im vyšlo miesto vedľa muža z Kuby. „Bol vyľakaný a bolo to na ňom veľmi vidno,“ hovorí Magdaléna Vaculčiaková. Začali sa s ním rozprávať a zistili, že z Kuby cestoval tak ďaleko po prvýkrát v živote a rovnako po prvý raz opustil aj svoju ženu a dcéru, ktoré ostali doma. V Belgicku ho mal čakať brat. Dôvod cesty však nebola žiadna rodinná návšteva, išiel totiž za prácou.

„Keď sme sa lúčili, vymenili sme si kontakty. My sme mu dali naše emailové adresy a kontakt na facebooku, kým on nám napísal svoju adresu na Kube a číslo na pevnú linku. Iná realita. A v tej chvíli som si hovorila, ako s ním asi bude komunikovať jeho manželka a dcéra, či vôbec vedia, kedy sa vráti a ako to zmení ich životy,“ hovorí mladá novinárka na voľnej nohe, ktorá už niekoľko rokov cestuje po svete, posledné dva so svojím partnerom Noelom Rojom a zaznamenáva príbehy ľudí z rozličných kontinentov.

Téma migrácie ju vždy zaujímala, napokon, sama je na cestách väčšinu roka a na Slovensko sa vracia skôr príležitostne. Po prvý raz však práve vtedy začala uvažovať nad tým, ako vo svete žijú ženy, ktorých muži odchádzajú za prácou. Ak sa totiž o niekom hovorí v tejto súvislosti – sú to tí druhí, zväčša muži, ktorí migrujú, aby zarobili peniaze a uživili rodinu, neraz aj celú početnú skupinu širšieho príbuzenstva. Oni sa rozhodli, že dajú hlas ženám.

Najprv našli mnohé v Mexiku, potom ich odišli hľadať do Senegalu a Etiópie, koncom apríla vyrážajú do Indonézie. Jednou zastávkou bude aj Slovensko. „Čudovali by ste sa, koľko tu takýchto príbehov máte,“ hovorí Noel Rojo, keď vravím, či na Slovensku nenájdu najmä mužov, ktorí zostali, kým ženy odchádzajú za prácou do Rakúska.

Projekt Ženy, ktoré zostali Magdalény Vaculčiakovej a Noela Roja predstaví festival [fjúžn] v Bratislave tento týždeň. Výstavu ich fotografií môžete vidieť v Open Gallery, vernisáž je vo štvrtok o 18.30 h.

V Mexiku boli ženy veľmi otvorené, vďačné, že konečne môžu rozprávať príbehy, na ktoré sa nikto doteraz nepýtal. Foto – Noel Rojo

Aby Noel Rojo a Magdaléna Vaculčiaková zistili, ako ženy po odchode mužov naozaj žijú, ostávali s nimi žiť niekoľko dní. Foto – Noel Rojo

Muži odchádzajú aj vtedy, keď nemusia, ale za prácou odišiel kedysi ich otec alebo bratia, a tak idú tiež. Ak sú v druhej krajine nelegálne, návrat k rodine býva ťažký. Foto – Noel Rojo

Rozostavané domy a muži nikde

„Aj moja mama bola tá, čo zostala,“ hovorí Noel Rojo. Po stretnutí s mužom z Kuby a prvých rozhovoroch si veľmi rýchlo uvedomil, že tento projekt je aj pre neho viac osobným, než by sa mohlo zdať. Narodil sa v Mexiku a jeho otec odišiel pracovať do USA. „Zažil som ten pocit a videl som, čím všetkým 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Životy žien

Kultúra

Teraz najčítanejšie