Denník N

Pellegrini vysvetľoval luxusný byt aj 67 tisícami od rodiny a otcovým biznisom s autami

Pellegrini má byt v jednej z najdrahších novostavieb na Slovensku – v Zuckermandli. Foto N – Tomáš Benedikovič
Pellegrini má byt v jednej z najdrahších novostavieb na Slovensku – v Zuckermandli. Foto N – Tomáš Benedikovič

Opozícii premiérove vysvetlenia nestačili, chcú, aby jeho majetkové pomery a tvrdenia o byte od J&T oficiálne preveril parlamentný výbor.

Premiér Peter Pellegrini vytiahol nový argument na vysvetlenie, že mal v minulosti dobré príjmy a teraz si tak mohol dovoliť luxusný byt na nábreží Dunaja pod Bratislavským hradom – jeho otec mal výnosný autoservis a on vďaka tomu dokázal výhodne predávať opravené autá.

Pellegrini sa v stredu na výbore pre nezlučiteľnosť funkcií trištvrte hodiny snažil vysvetľovať, že jeho príjmy zodpovedajú výdavkom a že si môže dovoliť byt za 410-tisíc eur v jednej z najdrahších bytoviek na Slovensku. Predseda vlády však opozíciu nepresvedčil, takže chce po neformálnej diskusii s ním preverovať jeho majetok aj oficiálne.

Pellegrini najprv vysvetľoval svoj majetok okrem oficiálnych príjmov aj predajom bytu, garáže a výrobnej haly. Keď Denník N v marci počítal na jednej strane jeho príjmy z majetkových priznaní a na druhej výdavky a majetok, prišiel na nezrovnalosti vo výške zhruba 100-tisíc eur. Tie predseda vlády odmietal vysvetliť a na konkrétne otázky k sumám neodpovedal.

„Je to pseudokauza,“ hovoril. Otázky k svojmu majetku však ani na výbore nevysvetlil, naopak, pridal ďalšie záhadné tvrdenia.

Hovoril napríklad, že od rodičov dostal výpomoc vo výške 67-tisíc eur. „Môj otec celý život aj s mamou pracovali, postavili si vlastnoručne rodinný dom, ktorý potom naozaj veľmi dobre predali. Medzitým môj otec po prevrate celý život podnikal, venoval sa oprave motorových vozidiel a aj si niečo zarobil,“ hovoril.

Nie strýco, ale výnosný otcov autoservis

Pellegrini tvrdil, že sa „neoháňa nejakými fiktívnymi pôžičkami od strýca neviemskade, ja sa tu neoháňam ani cennými dielami, obrazmi, ani predajom hodiniek, ani predajom neviemakých umeleckých diel“.

Vravel, že jeho majetok má hodnotu 613-tisíc eur a za posledných 12 rokov zarobil v čistom ako štátny zamestnanec 432-tisíc. Tvrdil, že s dodatočnými príjmami jeho príjmy sedia s výdavkami.

Na niektoré otázky poslancov neodpovedal. Nechcel napríklad povedať,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie