Denník N

Príbeh dvoch vrážd novinárov: Na Malte chytili podozrivých a politici sú vo funkciách. Na Slovensku odstúpili, no vrah uniká

„Investigatívu na ostrove robila len ona, všetci ju iba citovali.“ Maltskú investigatívnu novinárku zavraždila nastražená bomba v jej aute. Foto – TASR/AP
„Investigatívu na ostrove robila len ona, všetci ju iba citovali.“ Maltskú investigatívnu novinárku zavraždila nastražená bomba v jej aute. Foto – TASR/AP

„Ako keby zatkli bombu, skutočný vrah uniká,“ hovoria synovia zavraždenej maltskej novinárky, nespokojní s tým, že objednávateľ vraždy je na slobode. V čom sa prípad novinárky (ne)podobá na Kuciakov.

Pol roka potom, čo vrahovia odpálili mobilom bombu v aute maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, sú objednávatelia tejto vraždy pravdepodobne stále na slobode.

Premiér Joseph Muscat, o ktorom Daphne často písala v súvislosti s korupciou, je stále v úrade. Na rozdiel od Slovenska sa však s pomocou expertov FBI a forenzných expertov z Holandska aspoň podarilo chytiť podozrivých vykonávateľov vraždy.

Jej troch synov, ktorí prvý raz otvorene prehovorili pred kamerou, to však nijako neuspokojilo.

Auto horelo ako pekelný oheň

„Vyrastali sme s očakávaním, že raz nám niekto zavolá, že sa niečo strašné stalo našej mame, alebo jej niečo urobili,“ povedal pre Gurdian syn maltskej novinárky Paul Caruana Galizia. Podobný pocit mal aj jeho brat Andrew: „Mal som pocit, že niečo sa stane, ale nie toto.“

Matthew, tretí syn novinárky, bol prvý, kto prišiel 16. októbra 2017 na miesto, kde vybuchlo auto s jeho mamou.

Krátko predtým mu povedala, že ide do banky, a zrazu začul silný výbuch. „Videl som logo Peugeotu, a v tom momente som si povedal shit,“ hovorí na videu Projektu Daphne, na ktorom pracuje 45 novinárov z 18 médií z 15 krajín.

Podobne ako na Slovensku a v Česku, kde sa spojila skupina médií s cieľom vyšetrovať kauzy, na ktorých robil zavraždený novinár portálu Aktuality.sk Ján Kuciak, aj na Malte pracujú na témach svojej novinárskej kolegyne.

Video Guardianu: Traja synovia rozprávajú o svojej mame

Keď Matthew prišiel na miesto výbuchu, auto bolo v plameňoch. „Vyzeralo to ako pekelný oheň. Bolo to príšerné. Zvuk húkačky neustával, všade okolo boli kúsky tela,“ spomína na deň vraždy svojej mamy. Frustrácia, že s tým nemohol nič urobiť, bola obrovská.

Svoju mamu pre Guardian opísal ako mimoriadne inteligentnú, silnú osobnosť. „Akoby sa v nej stretlo naraz sto rôznych osobností. Novinárčina pre ňu bola životom, žila ňou,“ hovorí Matthew. No zároveň bola dobrou mamou, ktorá vždy stála pri svojich troch synoch.

Súdia ju aj po smrti

Nikto z nich nepochybuje, že zomrela pre svoje články.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie