Denník N

Teremin: bizarný človek, bizarný nástroj, skvelá hra

Dejvické divadlo na čele s Ivanom Trojanom dnes zahrajú v Mestskom divadle príbeh o prvej elektronickej kapele na svete.

„To je detektor lži, chcel som ho už dávno skonštruovať, ale v Rusku nie je dosť súčiastok.“ Napísať drámu o živote zvláštneho ruského fyzika a vynálezcu Leva Sergejeviča Termena nie je ťažké, už len chronologický opis jeho života priťahuje: v 25-tich rokoch vymyslel nástroj, na ktorom sa hrá bez akéhokoľvek dotyku. Nástroju časom prischlo meno po vynálezcovi, teremin. Dodnes ide o jediný nekontaktný hudobný nástroj na svete. Obzvlášť obľúbený bol  v hororových filmoch pre ťahavé vibrujúce tóny, aké sú pre tento nástroj charakteristické.

Teremin sa veľmi zapáči Leninovi, ktorý v ňom vidí novú revolučnú hudbu a posiela Termena na turné po Sovietskom zväze. V dvadsiatych rokoch minulého storočia sa pre početné pozitívne odozvy Termen dostáva s nástrojom aj do Anglicka, Nemecka, v roku 1928 aj do USA. Nie však ako hudobník, ale ako člen ruskej rozviedky s cieľom vykonávať priemyselnú špionáž.

Americkí hudobníci a skladatelia boli tom čase plne oddaní experimentátorstvu. Termenovým nástrojom boli uchvátení. Hrával pre smotánku či na štadióne pre 20 000 ľudí. Jeho desaťročný pobyt v Amerike natoľko ovplyvnil skladateľov, že prirodzene zmenil vývoj súčasnej klasickej hudby. Po návrate do Ruska ho v roku 1938 zatkli a uväznili, neskôr obvinili z vraždy populárneho boľševika Kirova. Už o dva roky neskôr ho ale kvôli jeho schopnostiam prepustili a rehabilitovali. Až do svojej smrti v roku 1993 sa ako vedecký pracovník zaoberal akustikou.

Divadelná hra Teremin je o prvej elektronickej kapele na svete. Členmi tejto selanky sú samotný vynálezca Termen (Ivan Trojan), manažér Hans Goldberg (David Novotný), ruský emigrant Joseph Schilinger (Martin Myšička) a súkromný detektív Samuel Hoffman (Jiří Bábek). Štyria vynikajúci herci na čele s Ivanom Trojanom stvárňujú nadšencov, ktorí sa v búrlivých medzivojnových rokoch rozhodnú z teremina spraviť ľudový hudobný nástroj a začať jeho masovú výrobu. Plány im však kríži veľká hospodárska kríza a jednotlivé zamotané osudy protagonistov.

Excelentný Ivan Trojan predstavuje obdivuhodného čudáka; vynálezcu, ktorý sa musel stať hudobníkom, lebo vynašiel hudobný nástroj. Muža, ktorý nemal šancu svoj život ovplyvniť. Trojan má Tremena rozobraného detailne. Všeobecne hrá svoje postavy tak dobre, že divákom stačí vidieť na predstavení Trojanovo meno.

Zdroj: www.kade.cz
Zdroj: www.kade.cz

Hra mala premiéru 17. novembra v roku 2005 v Dejvickom divadle. Réžiu mal Petr Zelenka, z jeho réžie s dejvickými hercami poznáme aj Bratov Karamazovovcov, vyšli aj v roku 2008 ako česko-poľský film. České Divadelní noviny po premiére napísali: „Petr Zelenka dokázal vo svojej autorskej inscenácii v Dejvickom divadle výrazne prekročiť hranice obyčajnej biografickej hry. Okrem toho znovu dokázal, že je v českém divadle vynimočný svojou schopnosťou písať a režírovať nielen efektne, ale i s nevtieravým vtipom a ľahkosťou.“

Teremin – 23. apríla o 19:00 v Mestskom divadle Pavla O. Hviezdoslava v Bratislave

Réžia: Petr Zelenka
Hrajú: Ivan Trojan, David Novotný, Jiří Bábek, Martin Myšička, Vendulka Křížová/Zuzana Stivínová, Lenka Krobotová/ Klára Melíšková, Eliška Boušková, Jaroslav Plesl, Pavel Šimčík, Václav Jiráček, Peter Koutecký

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie