Denník N

Ako účtovala ministerka Laššáková oslavy SNP: Fotoguľa, šumivé tablety, obal na mobil a stehno z jeleňa

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková Foto N - Tomáš Benedikovič
Ministerka kultúry Ľubica Laššáková Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované v piatok o 15:43: Ministerka kultúry mala v časti Banskej Bystrice Podlavice na starosti účtovanie kultúrnych akcií. Objavili sa aj bločky za tovar, ktoré nesedia. Obložené chlebíčky kupovali mesiac pred akciou, účtované MDŽ sa ani nekonalo.

Nová ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer) tento rok zodpovedá za rozpočet viac než 200,5 milióna eur. Ešte pred dvoma, troma rokmi mala problém ako mestská poslankyňa dôveryhodne zúčtovať niekoľko tisíc eur Občianskej rady Podlavice.

Členovia rady si na niektoré akcie, ktoré účtovala, nespomínajú. V niektorých prípadoch zasa zjavne nesedia bloky, ktoré Laššáková účtovala – buď majú dátumy dlho po akcii, alebo ide o tovar, ktorý s akciami nemá nič spoločné.

Ide o nízke sumy v desiatkach a stovkách eur. Ukazujú však, že dnešná ministerka mala v minulosti ako osoba zodpovedná za účtovanie malého združenia podozrivý prístup k verejným peniazom.

Ministerka Laššáková na otázky o účtoch zareagovala až na tretí deň a označila tento problém za pseudokauzu.

Záhadne pribudli bločky aj akcie, ktoré sa nekonali

Občianska rada hospodári s peniazmi, ktoré dostáva od mesta a rozhoduje o ich použití. Poslankyňa Laššáková bola minimálne v rokoch 2015 a 2016 zodpovedná za vyúčtovania spoločenských a kultúrnych akcií v Podlaviciach.

„Vyhlasujem, že údaje uvedené vo vyúčtovaní sú pravdivé a originálne doklady sú uložené v dokumentácii,“ píše sa na predtlačených formulároch, na ktoré sa píše názov akcie, mesiac a prikladajú sa fotokópie pokladničných blokov. Tak to robila a svojím podpisom potvrdzovala aj Laššáková.

Denník N kontaktoval členku rady, ktorá robila nákupy na akcie. Jej meno máme k dispozícii, neželala si však byť menovaná. O tom, ako sa nákupy na akcie v Podlaviciach robili, nemá problém hovoriť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie