Denník N

Pravda o Dylanovi je v jeho piesňach

John Bream pripravil koncept, keď každému albumu venuje rozhovor vždy s dvomi osobnosťami americkej hudobnej brandže.

V priebehu ostatných desaťročí sme zažili renesančnú osobnosť pesničkára Boba Dylana (77) v mnohých podobách: na novinárov bol arogantný, keď sa ho nesprávne pýtali, publikom pohŕdal, keď na neho zúrivo pískalo. Vedel byť však aj ostýchavý, mystifikoval a vymýšľal si o sebe rozprávky, aby zviedol lovcov senzácií zo stopy, ponúkal hádankové výroky. Dokázal prezentovať pozoruhodnú formu pokory a empatie voči seniorskému veku. Maľuje zvláštne obrazy a začal vytvárať metalové sochy.

Blízki ho poznajú ako vtipného spoločníka, iní hovoria o ňom ako o človeku, ktorý je úplne mimo, akoby duchom neprítomný. Pravda je však asi v jeho inteligentných textoch a piesňach – pokiaľ ju dokážeme vystopovať. Tie sú podstatné a v nich sa Dylan zrkadlí, tajomne a nevyspytateľne, ako mnohostranná nadčasová bytosť s viacerými životmi.

Séria vrcholných ocenení

Zostávajú po ňom navždy a ich význam aj obsah je všadeprítomný a znepokojujúci. A pritom nesmieme zabudnúť na jeho unikátnu schopnosť – etablovať do svojho repertoáru skladby a texty iných autorov spolu s ľudovými piesňami a vymyslieť si na to ten správny dôvod a výklad. Je obdivuhodným, neustále prekvapujúcim elementom príbehov hudby, literatúry a výtvarného umenia.

Svoju prvú kapelu založil už na strednej škole. V roku 1962 vydal debutový eponymný album, pričom predbežné finále jeho kariéry – trojalbum Triplicate uzrelo svetlo sveta v marci 2017 a je už jeho 38. štúdiovkou. V roku 1988 ho uviedli do Rock’n’rollovej siene slávy a o tri roky neskôr si prevzal cenu Grammy za celoživotný prínos. V roku 2008 dostal Pulitzerovu cenu. Za pieseň Things Have Changed z filmu Skvelí chlapci (2000) získal Oscara aj Zlatý glóbus.

Americký magazín Rolling Stone zaradil jeho hit Like A Rolling Stone na prvé miesto rebríčka 500 najlepších skladieb všetkých čias. Dylan má na konte tiež viacero kníh, z ktorých najznámejšia je experimentálna poézia vo forme prózy s názvom Tarantula, a prvý diel jeho Kroník. Je vôbec prvým hudobníkom, ktorý získal Nobelovu cenu za literatúru.

Mapa Dylanovho príbehu sa dá asi najlepšie detekovať prostredníctvom analýzy jeho radových štúdiových nahrávok. A tak môžeme považovať aktuálnu publikáciu John Bream: Dylan – Album za albem (Slovart, Praha) za jeden zo zásadných produktov pre poznanie piatich dekád umelcovej dráhy. Rešpektovaný americký hudobný kritik pripravil editorsky zaujímavý koncept. Po základných informáciách ku každému albumu a úvodnej poznámke pridal svoje rozhovory vždy s dvomi rôznymi osobnosťami americkej hudobnej brandže, v ktorých sa tá-ktorá kolekcia analyzuje z rôznych uhlov.

Žiadne veľké hádky

Medzi nimi sú publicisti, kritici, univerzitní profesori, rozhlasoví moderátori, ale aj dídžeji alebo aktívni muzikanti. Medzi komentátormi a Breamom nejde o nijaké hádky alebo významné kolízie. Väčšie diskrepancie láskavého charakteru sa prejavujú iba v názoroch na albumy, všeobecne považované za kontroverzné. Týka sa to najmä nahrávok z ostatných rokov, akými sú napríklad vianočná nahrávka alebo doposiaľ posledné tri položky jeho diskografie, na ktorých interpretuje prevzaté piesne (vrátane 3 CD Triplicate z minulého roka).

O Dylanovi už existuje nesmierne množstvo publikácií, a preto nie je nijakou zvláštnosťou, že sa niektoré informácie opakujú. Na aktuálnej knižke (v origináli vyšla v roku 2015) je však zvlášť cenné a čitateľsky atraktívne, že obsahuje občas aj takmer fanúšikovské až ctiteľské poznámky osobností spolu s novými detailmi, doposiaľ neznámymi, ako aj rôzne výklady jeho textov a interpretácií.

V českom jazyku je k dispozícii viacero zaujímavých „dylanologických“ titulov: životopisy, takmer kompletná zbierka preložených textov aj odborné štúdie. Novinka reflektuje Dylanovu tvorbu výhradne z analýz štúdiových, a to je skutočne nový pohľad, hoci by sme možno privítali aj sprievodné analýzy jeho bootlegov. Knihu zatraktívňuje úprava a množstvo fotografií, vzťahujúcich sa k jednotlivým obdobiam, v ktorých vychádzali diskutované platne. Solídny preklad Michaela Taliána má drobné lapsusy, čo však čitateľa „neohrozuje“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie