Denník N

Verte deťom! Tak znie odkaz psychologičky Jany Štúrovej

Jana Štúrová, veľká dáma československej psychológie, už knihu Nádej nestihla dokončiť. Napriek tomu odpovedá na množstvo otázok od toho, prečo je dobré dojčiť dieťa, prečo sa týraným ženám ťažko odchádza od násilníkov až po otázku či, napríklad, k liečbe alkoholizmu patrí aj humor.

Jana Štúrová bola veľkou dámou československej psychológie, píše sa na obálke jej poslednej knihy Nádej (Ikar), ktorú už nestihla dokončiť. O jej živote a vzťahoch sa možno dozvedieť z dvoch veľmi osobných predhovorov – od jej syna Martina a kolegu Antona Heretika. Kniha je teda okrem iného dôležitou pamiatkou na túto veľkú osobnosť.

Spektrum jej práce, a tým aj tém, je veľmi široké, ale asi najobdivuhodnejší je jej prístup k témam, ktorým sa aj onakvejší odborníci radšej vyhnú, o ktorých sa málo hovorí, a ktoré sú a zrejme ešte dlho budú vnímané ako kontroverzné.

Jednou z nich je téma delikventnej mládeže. Venuje sa jej už vo svojej prvej knihe Zabudnuté deti. V knihe Nádej spoznávame problematických mladíkov Patrika, Borisa či Joža, ich zostručnené osudy, ale aj Štúrovej nevšedné nápady – na jednej strane pokrokové, na druhej formulované jednoducho a polopate.

Jej pohľad na komplikovanú tému záškoláctva, drobných deliktov a krádeží je celostný a odvážny, vidí totiž oveľa širšie ako len „svoje“ psychologické súvislosti – právne, legislatívne, sociálne, spoločenské. Je v nich zorientovaná, má svoj odvážny názor a nebojí sa vysloviť ho.

Verte deťom!

Veľkou témou Jany Štúrovej je domáce násilie, ktorému je venovaná veľká časť knihy. Dlhé roky sa venovala týraným ženám a deťom v petržalskom centre Nádej, ktoré vďaka nej poznali i jej študenti.

Vďaka jej osobným a zaangažovaným skúsenostiam sú fakty o domácom násilí oveľa autentickejšie – napríklad, že „k cyklu násilia patrí i to, že muž odbúra styky ženy s kamarátkami, neskôr s rodinou, ona nemá žiadnu oporu ani nemôže konfrontovať vlastný pohľad s pohľadom iných ľudí“. Alebo že domáce násilie sa týka rovnako chudobných ako bohatých, rovnako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Zdravie

Teraz najčítanejšie