Denník N

Rakovina jej zabila mamu a dve tety, staršia sestra je po chemoterapii. Ona sa môže zachrániť, cena je vysoká

Foto - Flickr.com/Caitlin Regan
Foto – Flickr.com/Caitlin Regan

Nie je normálne, aby s pubertálnou dcérou chodil nakupovať spodnú bielizeň otec, lebo mama je na cintoríne, hovorí žena, ktorá má pred sebou podobné rozhodovanie ako pred časom Angelina Jolie.

Gény BRCA1 a BRCA2 má každý z nás. Keď fungujú tak, ako majú, chránia nás pred nekontrolovateľným množením buniek a „opravujú“ ich poškodenú DNA. Ak sú však tieto dva gény zmutované, máme problém. Zmutované gény totiž „ignorujú“ poškodenia buniek alebo ich nevedia „opraviť“. To môže viesť až k rakovine.

V prípade, že má človek zmutovaný jeden z týchto dvoch génov, hrozí ženám rakovina prsníka a vaječníkov a mužom rakovina prsníka a prostaty. Obe pohlavia sú aj viac ohrozené rakovinou pankreasu či niektorými chorobami krvi, ktoré môžu viesť k leukémii.

O týchto dvoch génoch sa hovorí hlavne v súvislosti s rakovinou prsníka a vaječníkov. Ak má žena zmutovaný gén BRCA1, riziko, že do 80. roku života dostane rakovinu prsníka, je 72 percent a pri rakovine vaječníkov 44 percent; v prípade génu BRCA2 je to 69- a 17-percentné riziko. Všeobecne sa pri celej ženskej populácii uvádza riziko rakoviny prsníka 12 percent a rakoviny vaječníkov 1,3 percenta.

Prekliatie

34-ročná Izraelčanka Tamar má poškodený gén BRCA1. Potvrdilo to genetické testovanie. Ona však bola už dávno pred testovaním presvedčená, že má – ako hovorí – „toto prekliatie“.

„Nemusíte byť rovno Einstein, aby vám to došlo. Keď som mala 11 rokov, zomrela na rakovinu vaječníkov moja 34-ročná mama, o rok ju nasledovala jej 40-ročná sestra s rovnakou diagnózou. Minulý rok sme pochovali maminu najstaršiu sestru, mala 62 rokov a rakovinu v oboch prsníkoch. Mojej 36-ročnej sestre nedávno odstránili prsník a uzlinu pri ňom. Práve skončila prvé kolo chemoterapie. Z maminej strany prakticky nepoznám žiadnu staršiu príbuznú. Aj naša babka, mamina mama, zomrela relatívne mladá, keď som mala dvadsať rokov. Ľudia hovorili, že infarkt dostala od žiaľu,“ opisuje svoju rodinnú históriu.

Tamar a jej sestra si myslia, že rakovinu mala aj babka. Spomínajú si na jej vychudnutú postavu a neprimerane nafúknuté brucho, bolesti chrbta, nekončiacu únavu a nechutenstvo. To všetko sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Životy žien

Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie