Denník N

Deti, ktoré chodia do škôlky, majú vyššiu šancu byť úspešné, v počte detí v škôlkach sme však druhí najhorší v EÚ

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Materské školy často vyberajú, ktoré deti prijmú prednostne. Vlani škôlky nevyhoveli viac ako 12-tisíc žiadostiam o umiestnenie dieťaťa do škôlky, ešte v roku 2006 zamietli len vyše tisíc žiadostí.

V máji sa opäť začne boj o miesto v materských školách. Státie v rade, neisté kritériá a mnoho rodičov, ktorí odídu sklamaní, lebo na ich dieťa nezvýši miesto.

Miest v škôlkach je na Slovensku stále málo a každý rok stúpa počet detí, ktoré sa do nich nepodarilo umiestniť a rodičia sa preto musia zariadiť inak – napríklad platiť niekoľko sto eur za to, že dieťa dajú do súkromnej škôlky. Iniciatíva To dá rozum sa bližšie pozrela na to, ako sa u nás vybavujú miesta v škôlkach a ako sme na tom s počtom detí, ktoré škôlku absolvujú.

Odpoveď je, že zle. Slovensko sa podľa údajov Európskej komisie umiestnilo na druhom najhoršom mieste v podiele detí, ktoré prešli materskou školou. Horšie ako my je na tom len Chorvátsko.

Na Slovensku absolvovalo podľa dát z roku 2015 škôlku 78,4 percenta detí od štyroch rokov do nástupu do školy. Priemer v Únii je takmer 95 percent.

A práve túto hranicu by aj Slovensko malo o dva roky dosiahnuť. Európska komisia totiž členské štáty vyzvala, aby mali do roku 2020 95 percent detí, ktoré prejdú predškolskou výchovou.

Práve škôlka má totiž najvyššiu návratnosť nákladov. To znamená, že peniaze, ktoré do škôlok štát dáva, sa vrátia v efekte rozvoja dieťaťa omnoho viac, ako napríklad náklady na stredné školy.

„Z medzinárodných skúseností vieme, že predškolská výchova pomáha sociálnej integrácii detí a vytvára tiež lepšie predpoklady na úspešný život,“ povedal analytik inštitútu INEKO Peter Goliaš.

Najlepšie Trenčín, najhoršie východ

Hranica vytýčená Bruselom môže byť problémom najmä pre niektoré slovenské regióny –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie