Denník N

Nedokonalý zázrak Izrael oslavuje 70 rokov

Izraelčan oslavuje v Tel Avive výročie vzniku Izraela. Foto – AP
Izraelčan oslavuje v Tel Avive výročie vzniku Izraela. Foto – AP

Izrael si pripomína 70 rokov od vyhlásenia nezávislosti, technologický zázrak zatieňujú obavy o jeho demokraciu.

Pri krajnici na rušnej telavivskej ceste pozdĺž mestskej prímorskej promenády zastavila minulý štvrtok obúchaná biela dodávka s obrazmi lubavičského rabína namaľovanými na dverách po oboch stranách aj vzadu. Na streche mala šesť izraelských zástav a hučali z nej vlastenecké piesne v rapovej verzii.

Z dodávky vystúpili dvaja muži v strednom veku s veľkými pletenými jarmulkami na hlavách, začali tancovať a vyzývať ľudí, aby sa k nim pridali. Promenáda, pláž a okolie cesty boli plné ľudí, ktorí sa prišli pozrieť na leteckú šou izraelského vojenského letectva pri príležitosti osláv 70. výročia vzniku Izraela.

Hoci boli ľudia plne zaujatí tým, čo sa dialo na oblohe, začali tlieskať, keď sa k pobožným židom pridali telavivskí hipsteri, ruské dôchodkyne, malé deti a dokonca aj skupinka čínskych turistov. Toto bola jedna z variácií obrazu jednoty, spoločnej radosti, akceptácie a rovnosti, ktorý Izrael o sebe rád prezentuje a ku ktorému vedú deti v školskom systéme odmalička. Je uveriteľné, že v tom momente to tí tancujúci a okolostojaci tak aj cítili.

Atmosféra osláv okrúhleho výročia, nádherné počasie a prívetivosť tejto časti Tel Avivu tomu len nahrávali. Pre súčasnosť a budúcnosť Izraela je však dôležité, čo ľudia cítili, keď sa vrátili domov, do svojho každodenného života, k svojim starostiam. A to už nie je žiadna idylka.

Kazy a trhliny

Izraelčania – a nemusia byť ani veriaci – o svojom štáte zvyknú hovoriť ako o zázraku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie