Denník N

Pellegrini priživuje s kotlebovcami hoax o vysokom plate pre Lunterovho úradníka

Premiér Peter Pellegrini bol pri nástupe do funkcie sám obeťou hoaxu, že mu zo saka vypadli drogy, a išlo pritom o špáradlo. Na ďalších fotografiách sú Ján Lunter a Marian Kotleba. Foto N – Vladimír Šimíček a Tomáš Benedikovič
Premiér Peter Pellegrini bol pri nástupe do funkcie sám obeťou hoaxu, že mu zo saka vypadli drogy, a išlo pritom o špáradlo. Na ďalších fotografiách sú Ján Lunter a Marian Kotleba. Foto N – Vladimír Šimíček a Tomáš Benedikovič

Krajská poslankyňa Smeru, Kotleba a premiér šíria verziu, že Lunter chcel dať riaditeľovi svojho úradu plat až sedemtisíc eur mesačne. Pri žiadnom z výpočtov to tak nevychádza.

Takýto príbeh šíria krajská poslankyňa Smeru aj Marian Kotleba: riaditeľ Úradu Banskobystrického kraja pod Jánom Lunterom si chcel navrhnúť plat sedemtisíc eur a len vďaka nim to lunterovcom prekazili.

Je to celé inak, kritikom nesedia počty. Aj napriek tomu túto verziu šíri aj premiér Peter Pellegrini. Pellegrini pritom pred župnými voľbami viedol rokovania Smeru s Lunterom a doteraz opakuje, že ho Smer vo vlaňajších župných voľbách podporil, aby spoločnými silami porazili Kotlebu.

„Je to len niekoľko dní po tom, ako chceli navrhnúť zastupiteľstvu, aby riaditeľ úradu mal plat asi sedemtisíc eur, čo je pomaly dvakrát toľko ako predseda vlády. Tak nech sa najprv zobudia, nech tam najprv nezačínajú mrhať peniaze, ešte sú tam len mesiac aj s cestou, na takéto tučné platy. Sedemtisíc riaditeľovi, to je nonsens. Ešteže zasiahli poslanci,“ povedal premiér v nedeľu v relácii V politike na TA3.

Pellegrini tak reagoval na výzvu regionálnych politikov vedených Lunterovým synom, ktorá žiada od vlády viac peňazí na regionálne cesty.

Alternatívny svet a koľko to naozaj vychádza

Tému o navrhovanom sedemtisícovom mesačnom plate pre riaditeľa Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Matúša Hollého šírili konšpiračné weby, kotlebovci a bulvár. Riaditeľ úradu by chcel podľa nich brať mesačne viac ako župan, aj ako premiér. Vyše sedemtisícový príjem, ktorý mu vypočítali spolu s Marianom Kotlebom, matematicky nesedel v žiadnom reálnom variante, ani v pesimistickom.

Zhrnutie konšpiračných teórií: riaditeľ úradu kraja Matúš Hollý vraj navrhoval pre seba sedemtisícový plat a pre svojich manažérov o dvetisíc menej. Keby im to župná poslankyňa Smeru Božena Kováčová a Kotleba „neotrepali o hlavu“, dostal by ich.

Keďže poslankyňa Kováčová aj Kotleba operovali s platom riaditeľa 3500 eur a dopracovali sa k údajnej priemernej mesačnej mzde od vyše päť- po vyše sedemtisíc eur, opýtali sme sa Hollého, koľko zarába.

„Mám plat taký istý, ako keď som nastúpil, 2350 eur. Môj predchodca mal bez 50 eur rovnaký výmer. Nikdy som ani nežiadal o zvýšenie platu,“ tvrdí Hollý.

Vypočítali sme pre istotu variantné priemerné platy riaditeľa úradu Hollého podľa jeho návrhu – pri súčasnom vyše dvojtisícovom plate a aj pri plate, ktorý by teoreticky mohol mať s odmenami –, hoci ho nikdy nemal. Treba pripomenúť, že odmeny nie sú nárokovateľné.

Výsledok: ani v jednom prípade sme sa nedopracovali k priemernej mesačnej mzde sedemtisíc eur, o akej hovorili poslankyňa Smeru Kováčová a Kotleba. Hollý by pri súčasnom plate spolu s nenárokovateľnými odmenami zarobil mesačne priemerne 3720 a pri maximálnom plate, ktorý nemá, 5541 eur.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lunter

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie