Denník N

Róbert Bezák: Ako kňaz som ženám hovoril, aby tyranov opustili, ale nie je to jednoduché

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Róbert Bezák hovorí, že s Milanom Kňažkom si sami zistili, že lekárska správa o násilí na Zuzane Bérešovej nie je výmysel. Andrej Kiska by mal podľa neho povedať, či bude kandidovať, on sám chce zostať radšej kňazom. Protesty na námestiach vníma radostne, Smer podľa neho končí.

Ako ste sa spoznali s Imrichom Bérešom?

Je to už približne sedem alebo osem rokov. Zoznámil nás môj priateľ, ktorý tu v Bratislave pôsobil, bolo to náhodné stretnutie. Bol som ešte v úrade. V roku 2012 mi neumožnili ďalej pokračovať v práci a stratil som všetko, čo som mal. Vtedy mi Imrich Béreš ponúkol, aby som sa ubytoval v jednom jeho dome.

Vy ste vtedy nemali kam ísť, však?

V mojom odvolacom liste bola ešte aj klauzula, že musím opustiť trnavskú diecézu. Bolo to drastické. Bol som prvým v diecéze, arcibiskupom, mal som 52 rokov a zrazu som dostal rozkaz odísť úplne preč. Hovorilo sa síce, že by som mohol byť vojenský biskup alebo ísť do Banskej Bystrice, kde zomrel biskup Baláž, ale nie. Nechcel som ísť do kláštora, chcel som situáciu doriešiť a potreboval som byť sám. Bolo ťažké po tom, čo zostali veci nedopovedané, prísť do oficiálneho systému, chcel som ísť mimo neho.    

Imrich Béreš vám teda veľmi pomohol.

Rozhodne. Nevedel som, kam mám ísť a on mi ponúkol priestor, za čo som mu bol vďačný. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Imrich Béreš

Rozhovory

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie