Denník N

Do úst mi strčili topánky a chceli, aby som híkala ako somár, hovorí o týraní novinárka, ktorá musela ujsť z Bahrajnu

Bahrajnská novinárka a aktivstka Nazeeha Saed. Foto - Mirek Tóda
Bahrajnská novinárka a aktivstka Nazeeha Saed. Foto – Mirek Tóda

Môžeme chodiť v sukni a piť alkohol, nie sme ako Saudská Arábia a nechceme spolu s nimi viesť vojnu v Jemene, hovorí bahrajnská novinárka Nazeeha Saeed. Zo svojej krajiny musela ujsť.

Bahrajnská novinárka Nazeeha Saeed sa nemôže vrátiť do rodnej krajiny. Prešla si tam počas rýchlo potlačenej revolúcie týraním, vzali jej novinársky preukaz, a tak musela skončiť so svojou prácou. Ani vo svojom parížskom exile však nestratila chuť nahlas hovoriť o tom, čo sa deje v Bahrajne. Na Slovensko prišla ako jeden z hlavných hostí festivalu[fjúžn]. 

Vaša osobná dráma sa začala spolu s veľkými protestmi proti monarchii v Bahrajne v roku 2011. 

Aj do Bahrajnu, samozrejme, prichádzali správy o tom, čo sa deje v Tunisku a Egypte počas Arabskej jari. Bolo pre nás všetkých veľmi zaujímavé vidieť, že totalitní vládcovia v arabskom svete sa zrazu môžu vymeniť. Ľudia v Bahrajne si tiež začali hovoriť, aké by bolo skvelé dosiahnuť zmenu. Prišli prvé nápady, že by sme aj my mohli vyjsť do ulíc. Hovorila som si – o. k., to je dobrý vtip. Lenže potom ľudia naozaj vyšli do ulíc a všetko veľmi rýchlo nabralo dramatický spád.

Koľko ľudí vyšlo do ulíc?

Tisícky. Veľmi tomu pomohol Facebook, cez ktorý sa zvolávali ľudia, rýchlo sa vynorili občianski aktivisti a mnohí vyšli von.

Revolúcia v Bahrajne

  • Vo februári a marci roku 2011 vyšli státisíce ľudí v tomto ostrovnom štáte v Perzskom zálive protestovať proti vláde kráľa Hámida Ibn Isa Al Chalífu. Inšpirovala ich takzvaná Arabská jar v Tunisku a Egypte. 
  • Režim protesty tvrdo potlačil, stovky ľudí zomreli a mnohí skončili vo väzení alebo prišli o zamestnanie. 
  • Do Bahrajnu prišli 14. marca na podporu režimu jednotky Saudskej Arábie a v krajine bol zavedený výnimočný stav.

Aké mali požiadavky?

Aby sme mali riadne zvolenú vládu, viacerí šíiti mali pocit, že sú diskriminovaní sunnitskou menšinou, ktorá im vládne. Môžem s nimi súhlasiť aj nesúhlasiť, ale to boli ich požiadavky. Z môjho pohľadu to tak nie je, ale naozaj nemáme zvolenú vládu. Tú vymenováva kráľ. Máme toho istého premiéra už viac ako štyridsať rokov. Máme 28 kresiel vo vláde, ktoré obsadili predstavitelia z kráľovskej rodiny, a podľa mnohých Bahrajňanov zastávajú funkciu, na ktorú vôbec nemajú. Pre normálnych ľudí je to veľmi frustrujúce. 

Je Facebook v Bahrajne najpopulárnejší medzi sociálnymi sieťami?

Áno, a prostredníctvom Facebooku si píšu ľudia najčastejšie. Ale ak chcete rýchle informácie, idete na Twitter. Tak to bolo aj počas revolúcie. Keď však vyšli ľudia do ulíc, nikto z nás na to nebol pripravený.

Prečo?

Všetkých nás to prekvapilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie