Denník N

Lubyovej schválili zákony, ktoré Plavčanovi neprešli. Menia fungovanie vysokých škôl

Bývalý minister Peter Plavčan a súčasná ministerka Martina Lubyová. Foto N – Peter Kováč, Tomáš Benedikovič
Bývalý minister Peter Plavčan a súčasná ministerka Martina Lubyová. Foto N – Peter Kováč, Tomáš Benedikovič

Ak budú študenti na Erasme či inom zahraničnom vzdelávaní, nebudú musieť platiť za rok štúdia navyše, inak sa majú hodnotiť aj vysoké školy.

Takto pred rokom sa snažil vtedajší minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) presadiť zákony, ktoré mali zmeniť fungovanie vysokých škôl.

Úrad vlády mu vtedy v pripomienkach napísal, že má zákony stiahnuť, lebo nie sú „časovo ani vecne skoordinované“ s tvorbou a so schvaľovaním reformného dokumentu Učiace sa Slovensko. Dokument dodnes nie je ani v pripomienkovom konaní, teda sa ešte nezačal proces jeho schvaľovania.

Teraz vláda Petra Pellegriniho (Smer) odobrila zákony, ktoré pripravil Plavčan, no presadiť sa mu ich nepodarilo. Vysoké školy by tak mali mať od septembra tohto roku iné pravidlá fungovania.

Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) dnes hovorí, že pred rokom to bola formálna pripomienka vlády. Úrad vlády ešte pod vedením Roberta Fica však mal výhrady aj k obsahu toho, čo Plavčan predložil.

Ministerka školstva si nemyslí, že zákony nie sú v súlade s dokumentom Učiace sa Slovensko. Niektoré vysoké školy s novou legislatívou nesúhlasia, Lubyová to však vysvetľuje tým, že také veľké zákony takmer nikdy nie sú bez rozporu.

Rektorom dala garanciu, že sa s nimi o tom bude rozprávať. Ktorí rektori boli so zákonmi spokojní, nevedela menovite povedať. Podľa nej treba komunikovať a je pochopiteľné, že tam rozpory ostali.

Zákony schválené vládou ešte musí odobriť parlament.

Čo sa zmení podľa novej legislatívy:

Predĺženie štúdia o rok bude zadarmo: Ak dnes študent v dennej forme študuje dlhšie, ako je predpísané – teda napríklad bakalár dlhšie než tri roky a magister viac ako dva, za roky, ktoré študuje navyše, musí platiť. Nový zákon navrhol, aby študent neplatil, ak si predĺži štúdium o rok. Bude sa to týkať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie