Denník N

Sudca Čimo: Pokúšať sa nastoliť pravidlá má zmysel

Štefan Harabin prišiel vlani o dve funkcie, na poste predsedu Najvyššieho súdu ho vystriedala Dana Švecová (na snímke vpravo), predsedníčkou Súdnej rady sa namiesto neho stala Jana Bajánková (vľavo). Foto - TASR
Štefan Harabin prišiel vlani o dve funkcie, na poste predsedu Najvyššieho súdu ho vystriedala Dana Švecová (na snímke vpravo), predsedníčkou Súdnej rady sa namiesto neho stala Jana Bajánková (vľavo). Foto – TASR

Počas roku 2014 sudcu Dušana Čima Smer odvolal a neskôr sudcovia nanovo zvolili do Súdnej rady. Tvrdí, že justícia aj médiá vlani ukázali, že im nie je ľahostajná dôveryhodnosť v očiach ľudí.

Rok, ktorý sa pred niekoľkými dňami skončil, bude pre mňa nezabudnuteľný predovšetkým pre to, čo sa v ňom udialo v mojom osobnom a čiastočne i v profesionálnom živote. Ale nie o tom tu až tak chcem.

To, že mi spomienka naň dokáže vyčariť úsmev na tvári, má aj iné príčiny.

Symbolicky sa mi tento rok spája s dvoma výročiami. Bol rokom pripomenutia si už štvrťstoročia od novembrových udalostí v roku 1989, otvárajúcich cestu k nahradeniu totalitného režimu demokratickým.

Zároveň na jeho začiatku krajina, v ktorej žijeme, zavŕšila 21. rok samostatnej existencie a takto i vek, ktorý je pre nás jej občanov spojený s nadobudnutím práva uchádzať sa o funkciu poslanca Národnej rady SR a ktorý v niektorých iných krajinách znamená, že až ním sa dovršuje plnoletosť.

Obe tieto výročia a to, čo predstavujú alebo predstavovať môžu, teda historickú pamäť, úprimnú snahu o vytvorenie čo najlepšieho spôsobu fungovania vecí (a všeobecne miesta, kde bude radosť žiť a sa tam vracať) a tiež dospelosti úmerné prevzatie zodpovednosti za rozhodnutia (akékoľvek budú) s celkom prirodzeným zaujímaním sa i o výsledok, akoby sa podpísali prinajmenšom na niektorých udalostiach práve uplynulého roka

Bolek Polívka sa v období predchádzajúcom jeho „Valašskému kráľovstvu“, v ktorom vystupoval ako „valašský prezident samozvanec“, prezentoval i za pomoci volebného hesla. Bolo ním „Dej mi svůj hlas a mlč …“. Je potešujúce sledovať, že na Slovensku sa pokusy uplatniť takýto humor v praxi už nestretajú až tak s pochopením.

Ukázalo sa to najmä pri prezidentských voľbách. Sprevádzalo ich zjavné väčšinové uvedomenie si nebezpečenstva faktického návratu vlády jednej strany a neprehliadnuteľná nespokojnosť s tým, kam to „dobačoval“ jej predošlý favorit. Skončili sa víťazstvom toho, kto bol schopný nedostatok politickej skúsenosti prevážiť niečím cennejším a to slušnosťou a poskytnutím nádeje, že to ide aj inak.

Istým optimizmom napĺňa i to, že verejnosť už nenechali chladnou pokusy obohatiť sa na tom, čo si už tradične zvykneme priať pri rôznych sviatkoch. Áno, o zdraví je reč, ale aj o tom, že bez povšimnutia neostali legitímne požiadavky na vysvetlenie a vyvodenie príslušných konzekvencií aj na najvyššej politickej úrovni.

Osobitne si však cením počinov na dvoch poliach, ktoré považujem pre demokratický a právny štát za doslova kľúčové.

Prvým je oblasť, v ktorej pôsobím i ja sám, teda územie tej dámy s váhami, mečom a zakrytými očami.

Druhým je potom priestor pre tzv. strážneho psa demokracie.

V oboch prípadoch nastal znateľný posun reprezentovaný tým, že zástupcom jedného ani druhého povolania nie je ľahostajnou dôveryhodnosť, akú justícia i médiá požívajú a tým, že sú, ak ju niečo ohrozuje, ochotní aj niečo urobiť. Bez toho by sa nič nezmenilo na vrcholných justičných postoch a nebolo by tu ani protestu vrcholiaceho narodením sa nového dieťaťa slovenskej žurnalistiky, ktoré dalo uzrieť svetlo sveta aj týmto riadkom.

Nepochybne možno namietať, že ide len o ostrovčeky v mori beznádeje. Aj tie sú však schopné napomôcť uchovať presvedčenie, že pokúšať sa o nastolenie prirodzených pravidiel má zmysel. Nepôjde to okamžite a vyskytnú sa aj potknutia či kroky späť, ale návrat tam, kde sme boli, snáď už nehrozí.

Stalo sa istým klišé, že čo robíme, robíme pre naše deti. Skončím niekde tam, kde som začal.

Som rád, že rok 2014 bol aj rokom, v ktorom mi bolo dožičené aspoň trochu prispieť k tomu, aby sa pozitívnej myšlienke prinavrátil jej reálny obsah.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie