Denník N

7 dobrých správ: Prešovský kraj má najkrajší kalendár

Prekvapením Bostonského maratónu bola amatérska bežkyňa, v Holandsku pri budovaní cyklotrás myslia aj na zimu, na Dubni otvorili vyhliadkovú vežu a v Prešove zachraňujú velodróm. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Lietadlo zachránila pilotka

Lietadlo Boeing 737, ktoré smerovalo z New Yorku do Dallasu, muselo pre výbuch motora núdzovo pristáť vo Philadelphii. Lietadlo spoločnosti Southwest Airlines riadila pilotka Tammie Jo Shultsová.

Predtým slúžila v americkej armáde a bola jednou z prvých pilotiek stíhačiek. Bola tiež jednou z mála, ktoré sa naučili lietať na jednomiestnom stíhacom lietadle F/A-18 Hornet. Nemohla sa však zúčastniť bojových operácii, pretože je žena, a neskôr začala pracovať pre komerčné letecké spoločnosti.

Po výbuchu motora lietadla so 149 pasažiermi zachovala rozvahu, spojila sa s riadiacou vežou a bez stresu informovala o krízovej situácii, keď sa stroj nachádzal vo výške takmer 10-tisíc metrov a pohyboval sa rýchlosťou približne 950 kilometrov za hodinu. Pre pasažierov sa po bezpečnom pristáti stala hrdinkou.

„Všetci hovoria o Tammie Jo a o tom, ako zachováva pokoj a rozvahu v krízových situáciách, a to je presne ona,“ povedala pre Time jej kamarátka Rachel Russová.

2. Najväčším prekvapením maratónu je zdravotná sestra

„Nemohla som uveriť tomu, že som niektoré z tých žien predbehla,“ povedala podľa New York Times po Bostonskom maratóne Sarah Sellersová. „V žiadnom prípade si nemyslím, že som na ich úrovni.“

Bola to však Sellersová, ktorá napriek dažďu a vetru odbehla maratón ako druhá najlepšia s časom 2 hodiny, 44 minút a 4 sekundy.

Sellersová je zdravotná sestra a pracuje v Tucsone. Na Bostonský maratón sa prihlásila kvôli svojmu bratovi, ktorý odbehol horší čas. Sellersová na drese nemala značku žiadneho sponzora a trénovala najčastejšie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie