Denník N

Očkovanie autizmus nespôsobuje, ani u detí s vyšším rizikom

U niektorých lekárov si môžete priplatiť aj za nespoluprácu dieťaťa. Ilustračné foto - AP/MTI
U niektorých lekárov si môžete priplatiť aj za nespoluprácu dieťaťa. Ilustračné foto – AP/MTI

Ukazuje sa, že spájať očkovanie a autizmus nemožno na základe dostupných dát. Ide o psychologický problém rodičov.

Ďalšia štúdia preukázala, že súvislosť medzi autizmom a očkovaním proti osýpkam, príušniciam a ružienke (MMR vakcína) jednoducho neexistuje. Tentoraz pochádzajú závery z výskumu realizovaného na deťoch, u ktorých je zvýšené riziko vzniku autizmu. Zistenia publikoval tento týždeň časopis JAMA.

Autizmus je poruchou vývinu. Ľudia postihnutí touto chorobou žijú akoby „vo svojom svete“ – majú zhoršenú sociálnu interakciu, verbálnu aj neverbálnu komunikáciu, často opakujú to isté správanie.

Spojenie neexistuje

Vedci prešli záznamy takmer 96-tisíc amerických detí narodených v rokoch 2001 až 2007. Jednoznačne zistili, že medzi očkovaním MMR vakcínou a vznikom autizmu neexistuje žiadna súvislosť.

Platilo to aj pre vysoko rizikové deti, ktoré mali za staršieho súrodenca autistu. Iný výskum z minulosti totiž ukázal, že ak sa v rodine už autista nachádza, existuje až 19-percentná šanca, že chorobou bude trpieť aj mladší súrodenec. V prípade chlapcov je riziko dokonca až 26 percent. Očkovanie však z toho viniť nemožno.

Ani iné veľké štúdie z minulosti robené na vzorke 15 miliónovviac ako 1 milióna detí nenašli medzi očkovaním a autizmom žiadnu súvislosť. Vo veľkej metaanalýze 67 štúdií publikovanej minulý rok v časopise Pediatrics sa explicitne píše: „Existuje množstvo dôkazov, že MMR vakcínu nemožno spájať s autizmom.“

Príčiny mýtu

Zbraňou najťažšieho kalibru, ktorá má dokazovať údajné spojenie medzi očkovaním a autizmom, je štúdia od Andrewa Wakefielda a jeho tímu publikovaná v roku 1998 v prestížnom časopise Lancet. Článok je dodnes považovaný za „bibliu“ antivakcinačného hnutia.

Lenže ako sa postupne ukázalo, tento výskum mal obrovské nedostatky. Prebiehal na minimálnej vzorke 12 detí, ktoré boli starostlivo vybrané tak, aby Wakefield dosiahol závery, pre ktoré sa už vopred rozhodol.

Závery pritom falšoval. Kontrola údajov, ktorá nasledovala, totiž odhalila, že k rozvoju kognitívnych problémov, ktorými mali deti po očkovaní trpieť, nedošlo. U viacerých z nich boli problémy tohto druhu prítomné ešte pred očkovaním.

Výskum bol navyše financovaný z peňazí právnikov, ktorí mali v pláne výrobcov vakcín žalovať. Išlo teda o jasný konflikt záujmov. A aby toho nebolo dosť, Wakefield vykonal na deťoch invazívne testy, na ktoré nemal súhlas. Za tento prehrešok mu britská lekárska komora v roku 2010 odobrala právo vykonávať lekárske povolanie v krajine.

Pre všetky uvedené chyby a nedostatky bol v roku 2010 predmetný článok z Lancetu stiahnutý. Inými slovami, „neexistuje“. Lenže predstavitelia antivakcinačného hnutia našli svoj vytúžený bič.

Snímka obrazovky (13)

Článok od Wakefielda a tímu (1998) Lancet stiahol pre „nesprávne údaje“ v roku 2010. Zdroj – Lancet

Jenny McCarthyová a chyby v uvažovaní

Predstava, že za autizmus môže očkovanie, tak začala žiť vlastným životom. Hystériu priživujú aj rôzni samozvaní odborníci, najznámejšie asi Jenny McCarthyová, známa ako Playmate časopisu Playboy a v minulosti 5 rokov životná partnerka herca Jima Careyho.

McCarthyová je matkou autistu a autorkou viacerých kníh o tom, že za chorobu jej syna môžu práve vakcíny.

Snímka obrazovky (14)

Kniha Jenny McCarthyovej o autizme. Zdroj – Amazon

Nanešťastie, očkovanie má tú nevýhodu, že k nemu dochádza práve vo veku, keď sa u detí začínajú prejavovať prvé symptómy choroby. Rodičia si ich tak mylne spoja, hoci medzi nimi neexistuje žiadna kauzálna súvislosť. Ide o klasickú chybu v uvažovaní, má názov „post hoc, ergo propter hoc“ (potom, teda preto).

Problém nie je s dátami, ale v psychológii rodičov

V súčasnosti teda máme obrovské množstvo dát, že z autizmu viniť očkovanie nemožno. Myslí si to aj Anne Schuchatová, riaditeľka Národného centra pre imunitné a dýchacie choroby, jedna z hlavných odborníčok na problematiku v USA. Keď sa jej vo februári tohto roka senátorka Elizabeth Warrenová na pôde Senátu Spojených štátov opýtala, či „existuje akýkoľvek vedecký dôkaz, že očkovanie vedie k autizmu“, Schuchatová lakonicky odpovedala, „Nie.“

Schuchatová odpovedá senátorke Warrenovej. Zdroj – Youtube

Niektorí ľudia sa však presvedčiť proste nedajú. Jednoducho preto, že sa presvedčiť dať nechcú.

Ide totiž o výbušnú tému, obzvlášť ak ju vnímate cez prizmu „starostlivého rodiča“ na jednej strane, ktorý si navyše myslí, že povinné očkovanie je zásahom do jeho slobody rozhodovať o osude svojho dieťaťa, a „nenásytných farmakofiriem, ktoré nás kŕmia jedmi“ na strane druhej. „Nanešťastie, ide o psychologický problém. S dátami problém nie je,“ povedal Thomas Frazier z Klinického centra pre autizmus v Clevelande pre Live Science.

„Takže by sme mohli urobiť ešte o sto takýchto štúdií viac a stále by sme správanie rodičov nezmenili,“ dodal.

Dostupné  z: doi:10.1001/jama.2015.3077

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Povinné očkovanie

Veda

Teraz najčítanejšie