Denník N

Postficovská éra sa blíži a Fico sa stáva postupne, ale isto príťažou

Peter Pellegrini a Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Peter Pellegrini a Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pellegrini je de facto najsilnejším človekom v štáte – mal by si dupnúť i doma v strane, aby nebol vnímaný ako Ficov „podržtaška“.

Autor je politológ

V záplave informácií z tlačoviek, následných reakcií a ďalších brífingov v duchu „odvolávam, čo som odvolal, a sľubujem, čo som sľúbil“ zaniká jedna zásadná správa. O tom, že nová Pellegriniho vláda sa namiesto úkolovanej stabilizácie pozícií súčasnej vládnej koalície a upokojenia davu na námestiach prepadla do ešte zrejmejšej nemohúcnosti a chaosu. A to je protikladom k mantre o vláde stability či kontinuity.

Stabilne sú tu vyše mesiaca takmer dennodenné škandály a politické rošády a o kontinuite sa dá hovoriť iba v prípade skompromitovaných tvárí na ministerských postoch. Stále na nich sedia pohrobkovia Ficovej tretej vlády a jeho predošlých vlád (Raši, Richter, Žiga a spol.) a miesta zaujali aj ďalšie kádre (Laššáková).

Možno príde aj Saková alebo Stromček, ale najlepšou alternatívou by bol príchod kúzelníka, ktorý by odčaroval prekliate ministerstvo vnútra. Zaužívaný výraz bábková vláda by som zamenil za bábková a bábovková vláda, lebo bábky niekto vedie, len bábovky však nemajú odvahu odvolať policajného prezidenta

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie