Denník N

Amerika by mala byť vďačná svojim právnikom

James Comey. Foto – TASR/AP
James Comey. Foto – TASR/AP

Právnici vedia, že pre krajinu je kľúčové, aby vláda konala v súlade so zákonom – dokonca aj vtedy, keď si prezident želá opak.

Autor je americký analytik

Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Najpozoruhodnejšie časti memoárov bývalého šéfa FBI Jamesa Comeyho nie sú o Donaldovi Trumpovi. Väčšinu zaujímavých odhalení sme poznali už pred vydaním knihy A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership. A niektoré ďalšie majú povahu klebiet či prifarbených komentárov. Dôležitejšie je niečo iné. V pasážach venovaných vláde Georgea W. Busha Comey odhaľuje oveľa viac o niečom, čo je pre Ameriku kľúčové i nádejné – o úlohe právnikov a našej právnej kultúry.

Už to tu raz bolo

Mnohé z bitiek, ktoré vedie Trumpova vláda a s takzvaným hlbokým štátom, sú vlastne len reprízami bitiek z Bushovho obdobia. Ako Comey detailne popisuje, po 11. septembri 2001 spustila Bushova vláda sledovací program nazvaný Hviezdny vietor, o ktorom právnici z ministerstva spravodlivosti dodatočne rozhodli, že nie je legálny. Comey, ktorý bol v marci 2004 zástupcom generálneho prokurátora a svojho šéfa Johna Ashcrofta počas jeho choroby aj skutočne zastupoval, odmietol tento program obnoviť.

Personálny šéf Bieleho domu Andy Card a poradca prezidenta Alberto Gonzales sa preto rozhodli ísť za Ashcroftom priamo do nemocničnej izby, aby naňho zatlačili, nech to aj napriek výhradám svojho zástupcu podpíše on. Keď sa to Comey dozvedel, rozbehol sa do nemocnice tiež a požiadal vtedajšieho šéfa FBI Roberta Muellera, aby sa k nemu pridal ako morálna podpora. Ukázalo sa, že Ashcroft nepotreboval žiadne presvedčovanie – vyslancov Bieleho domu poslal preč aj sám. Mueller, ktorý prišiel o niekoľko minút neskôr, povedal generálnemu prokurátorovi pripútanému na lôžko, ktorý bol z technického hľadiska jeho nadriadeným: „V živote každého človeka prichádza čas, keď ho dobrý Boh skúša. Dnes večer ste touto skúškou prešli.“ Comey píše, že mu bolo do plaču: „Právo vydržalo.“

Druhou spornou otázkou bolo mučenie. Bushova vláda chcela tvrdiť, že jej „rozšírené vypočúvacie techniky“ boli v súlade so zákonom. Comey zastával názor, že nie sú, a podobne to videl aj jeho hlavný poradca na ministerstve spravodlivosti Jack Goldsmith. A tak zástupca generálneho prokurátora robil, čo mohol, aby im zabránil.

Nemôžem inak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie