Denník N

Svazijsko sa už volá eSwatini. Mýlili si nás so Švajčiarskom, vysvetlil kráľ africkej krajiny

Svazijskí starší v tradičných krojoch sa zúčastňujú na celonárodnom zhromaždení v Ludzidzi, sídle svazijskej kráľovskej rodiny. Foto – TASR
Svazijskí starší v tradičných krojoch sa zúčastňujú na celonárodnom zhromaždení v Ludzidzi, sídle svazijskej kráľovskej rodiny. Foto – TASR

Malý juhoafrický štát Svazijsko sa po päťdesiatich rokoch existencie premenuje na eSwatini. Obyvateľov to skôr nahnevalo, pretože majú väčšie problémy, ako sú epidémia HIV a obrovská chudoba.

Tento mesiac oslávila maličká juhoafrická krajina Svazijsko polstoročie svojej existencie. Spolu s ňou oslávil päťdesiatku aj kráľ Mswati III., ktorý je neobmedzeným vládcom krajiny.

A práve oslavy pri príležitosti jeho narodenín, ako aj výročia samostatnosti Svazijska, využil Mswati III. na neočakávané premenovanie krajiny.

„Chcel by som oznámiť, že od dnešného dňa bude naša krajina známa ako krajina eSwatini. Ako všetci vieme, názov Svazijsko sme zdedili po Britoch. Ak chceme dať našej nezávislosti skutočný význam, prišiel čas dať našej krajine meno jej obyvateľov,“ povedal s tým, že tento proces je poriadne oneskorený.

„Keď cestujeme do zahraničia, ľudia si nás mýlia so Švajčiarskom,“ povedal na oficiálnych oslavách na futbalovom štadióne Mavuso v meste Manzini.

Na stránkach slovenského ministerstva zahraničných vecí sa stále používa pôvodný názov Svazijské kráľovstvo, respektíve Svazijsko.

Spojenec Taiwanu

Nový názov eSwatini v miestnom jazyku znamená „krajina Svazijčanov“ a podľa agentúry Reuters kráľ Mswati III.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie