Denník N

Koalícia naďalej ponúka istoty – pre oligarchov (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Bezák a Karolína Stach vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Vládna koalícia ponúka naďalej stabilitu a istoty – pre oligarchov. Upokojuje ich, že systém rozdávania verejných financií ostáva nezmenený. To je fakt. Personálne výmeny sú len mejkap, tvár politiky ostáva. Nedôveryhodná, zaoberajúca sa len sama sebou a udržaním moci. Preto nastupuje OLAF, rezolúcia Európskeho parlamentu a Europol. A vláda so sociálnym balíčkom. Žiadne reformy, žiadne zásadné zmeny a spravodlivosť ohlodaná na kosť. Kráľovstvo krivých zrkadiel.

Prešľap týždňa

V súčasnej situácii a realite ponuky na politickej scéne mi takt káže neživiť spor Sulík – Radičová, to je to posledné, čo stredopravicový volič dnes potrebuje po ôsmich rokoch opätovne zažívať, a tak prehltnem opakované nepravdivé monológy europoslanca Sulíka. Aj preto, že jeho výroky o Orbánovi, Kaczyńskom, spôsob obhajoby defektných demokracií, kritika Macrona za slová, ktoré nepovedal, iba potvrdili, že rozhodnutie z roku 2011 bolo jediné možné a spor o princípoch demokratického vládnutia je zásadný.

Podcenená udalosť

Najväčšie protesty od roku 1989 nie sú hlasom „ulice“, ale sú prejavom nespokojnej časti občanov. Poprosím o elementárnu úctu a slušnosť vo vyjadrovaní.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

Minimálne od marca 2017, keď minister zdravotníctva Tomáš Drucker bez slova dopustil, aby si premiér Fico do jeho nominanta vo VšZP Miroslava Kočana poutieral topánky, bolo jasné, že Drucker ako minister je politicky nesvojprávny človek. Za riaditeľa Národného onkologického ústavu vymenoval Jozefa Valockého, čím ako krízový manažér spôsobil v NOÚ krízu, ktorá trvá dodnes. Dnes sa ukazuje, že za necelý mesiac ministrovania na vnútre bol iba bábkou vo Ficogriniho gašparkovom divadle. Odstrihnúť sa od bábkovodičov bolo to najmenšie, čo mohol urobiť. Dnešné Slovensko totiž nepotrebuje ani tak krízového manažéra, ako skôr deratizátora.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie