Denník N

Skúmali, v ktorých bunkách sa uchováva tetovanie

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Vedci si myslia, že rezidentné makrofágy, ktoré sú usídlené v koži, sú zodpovedné za stabilitu tetovania. Nový výskum prebiehal zatiaľ na myšacom modeli.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Vo vedeckých časopisoch orientovaných na výskum biomedicíny narazíte na články odhaľujúce molekulárne mechanizmy a bunkové interakcie zodpovedné za to, ako životné deje fungujú v zdraví. Také procesy spravidla nazývame fyziologické.

Oveľa častejšie sa v nich však píše o tom, kedy a ako veci nefungujú pri najrozličnejších chorobách. Ak ide o naozaj komplexný článok, dozviete sa aj to, prečo veci nefungujú, prípadne ešte, ako ich napraviť.

Také z rovnováhy vyvedené procesy nazývame patofyziologické.

Tetovačky v makrofágoch

článkom, ktorý sa v marci tohto roka objavil v jednom z najkvalitnejších biomedicínskych časopisov Journal of Experimental Medicine, si však neviem dať rady. Netuším, či ho zaradiť medzi fyziologické alebo patofyziologické štúdie.

Skupina okolo Bernarda Malissena, jedného z najvýznamnejších súčasných svetových imunológov, z marseilleského Imunologického centra biomedicínskej organizácie INSERM (CIML), v ňom na myšacom modeli opisuje bunkový mechanizmus, ako sa v koži uchováva tetovanie.

Je to o zdraví alebo chorobe? Neviem.

Ak si myslíte, že tetovanie sa uchováva v kožných bunkách, tak sa mýlite. V nich by dlho nevydržalo, lebo kožné bunky rýchlo odumierajú. Doteraz sa predpokladalo, že tetovačky sú ukryté vo fibroblastoch – väzivových bunkách, ktoré udržujú tkanivá pohromade. Ani to zrejme neplatí. Slávny imunológ Malissene, makrofágový guru, totiž so svojimi kolegami objavil, že makrofágy sú tými knihami, do ktorých sú zapísané naše sexy imidžové doplnky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie