Denník N

Rezník v rozhovore pre Trend: Zmluva s otcom nebola konfliktom záujmov

Jaroslav Rezník. Foto N – Vladimír Šimíček
Jaroslav Rezník. Foto N – Vladimír Šimíček

Riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník odmietol, že by sa mu situácia po odchode programového riaditeľa a proteste časti redaktorov vymykala z rúk.

Riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník odmieta, že bol v konflikte záujmov, keď ešte ako riaditeľ TASR uzatvoril zmluvu so svojím otcom, aby pre TASR externe písal. Na zmluvu pred časom upozornila autorka webu omediach.com Miroslava Kernová.

„Nie, to je také úsmevné. V roku 2013, ak sa dobre pamätám, bol rok Ľudovíta Štúra. Môj otec sa celý život venuje štúrovcom,“ vysvetľoval Rezník.

„Áno, oslovil som ho ako človeka, ktorý sa tomu venuje celý život. Robil to preto, lebo som mu povedal, že nemáme nikoho, kto by nám to napolovicu zadarmo robil, aby sme popularizovali rok Ľudovíta Štúra.“

Rezník to povedal v debate Otvorene časopisu Trend.

Kto vytvára nepriateľskú atmosféru?

Kernová zistila, že Rezníkov otec pod skratkou „JRS“ v priemere za 150 eur mesačne písal pre TASR články o Štúrovi, Vajanskom a Hurbanovi, ale aj o sebe samom. Napríklad v roku 2015 vyšiel v TASR od autora so skratkou JRS článok J. Rezník st. objasňuje vzťah Ľ. Štúra a Adely Ostrolúckej a príčinu jej smrti.

„Dal som si špeciálne námahu a porozklikával som si tie sporné správy. Keď sa pozriete, čo je vo vnútri, tak tam bolo tých kníh asi šesť či osem od ôsmich autorov, a jedna bola jeho. Tak to dovoľte, aby som sa len pousmial,“ povedal Rezník mladší.

Riaditeľ RTVS v debate Trendu komentoval aj aktuálnu situáciu v spravodajstve. Odmietol, že by sa mu po odchode programového riaditeľa, niekoľkých novinárov a proteste časti redakcie situácia v RTVS vymkla z rúk.

„Po odchode Lukáša Dika a Juraja Fellegiho som chodil na porady spravodajstva. Osobne som sa presvedčil, že redaktori RTVS sú šikovní a invenční. K čomu mám výhrady, je to, že tam nefungujú editori, ako by mali. Editor určuje základnú líniu denného vysielania a hodnotí príspevky. No editori nehodnotili prácu kolegov, boli v podstate zapisovačmi tém, ktoré reportéri priniesli.“

Rezník povedal, že vedenie RTVS voči redaktorom neurobilo ani jeden krok, aby im obmedzilo tvorivú slobodu. „Kto vytvára nepriateľskú atmosféru? Ak vám poviem, že toto a toto sa dá v reportáži urobiť lepšie, tak to buď prijmete, alebo neprijmete. Ale nie je to vytváranie nepriateľskej atmosféry.“

Rezník: Odznaky som najprv schválil

Riaditeľ RTVS obhajoval aj spoluprácu s publicistom Gustávom Murínom, ktorý zverejňoval konšpirácie napríklad o protestoch Za slušné Slovensko.

Tvrdil, že na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie