Denník N

Mesiac po vymenovaní sa nová vláda zmieta v kríze

Táto vláda stihla zruinovať posledné zvyšky dôvery, ktoré ľudia ešte mohli mať.

Autorka je poslankyňa OĽaNO

Presne pred mesiacom vymenoval prezident novú vládu. Podľa lídrov koalície mala byť rekonštruovaná vláda zárukou obnovy dôvery v inštitúcie a štát. Vláda, ktorá zaručí stabilitu a istoty.

Za mesiac však táto vláda stihla zruinovať posledné zvyšky dôvery, ktoré ľudia ešte mohli mať. Nový minister vnútra bol podľa slov samotného premiéra Pellegriniho „neúspešný príbeh“. Z Tomáša Druckera, ktorý bol doteraz slušnejšou tvárou vládnej koalície, sa nakoniec vykľul podobný „podnikateľ“ ako všetci ostatní z vládnej partie.

Nová ministerka kultúry Ľubica Laššáková bude mať na starosti 200-miliónový rozpočet, no keď hospodárila s málom, veľmi podozrivo účtovala bločky, ktoré nesedeli. Rezort kultúry možno nie je taký silný rezort ako vnútro, no minister kultúry by mal reprezentovať to najlepšie a najkultivovanejšie, čo sa vo vládnej koalícii nájde. Dobrý štát, to nie sú len zákony a princípy – to je aj kultúra, ktorá nás odlišuje a zároveň spája s ostatnými. Táto nominácia Smeru ukazuje na hlboké prázdno v personálnej politike Smeru.

Polícia a čestní policajti momentálne zažívajú svoju krížovú cestu. Mútne vody sa pohli a po smrti Jána Kuciaka vyplavili na povrch obrovské nánosy špiny a bahna. Podozrenia zo zabezpečovania beztrestnosti „našich“ ľudí cez Národnú kriminálnu agentúru; informačný systém, kde hrozia úniky z vyšetrovania; riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície, ktorý priateľsky pózuje na fotke s človekom odsúdeným za vydieranie; podozrenia, že sa falšujú policajné štatistiky, čo by spochybňovalo všetky výsledky a doterajšiu prácu polície… A nadôvažok prišlo najčudesnejšie odstúpenie policajného prezidenta, pravdepodobne unikátne v celej Európe.

Minister vnútra Drucker odstúpil 16. apríla naobed a deklaroval, že ani nežiadal policajného prezidenta, aby odstúpil, no odstúpi on sám. Dobre. O pár hodín neskôr vystúpil policajný prezident, že nevidí dôvod, prečo by mal odstúpiť, ale ak sa mu to odváži povedať nejaký minister vnútra, tak odstúpi. A na druhý deň vystúpil premiér, ktorý povedal, že napriek tomu, že policajný prezident je výborný prezident, má odísť z funkcie. To všetko za necelých 48 hodín… V priebehu dvoch mesiacov budeme mať troch ministrov vnútra.

A to ešte nevieme, koho nakoniec za ministra vyberú, čo nové vypláva na povrch po kontrolách dotácií pre poľnohospodárov pri ministerke Matečnej (SNS) a či nakoniec nákup obrnených transportérov v réžii SNS nedopadne ako nákup transportérov tej istej firmy v Slovinsku, kde bol za korupciu pri nákupe odsúdený premiér krajiny.

To je tá povestná stabilita a hrádza proti extrémizmu, o ktorej nám tu dva roky básnia predsedovia koaličných strán.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie