Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O Rusku a strednej Európe, ako ich vidí nemecký minister zahraničia Heiko Maas

Nemecký minister zahraničia Heiko Maas. Foto - TASR/AP
Nemecký minister zahraničia Heiko Maas. Foto – TASR/AP

Nemecký minister zahraničia nemieni tolerovať napádanie európskych hodnôt a nemieni s nimi ani obchodovať.

Tento rozhovor v týždenníku Spiegel s nemeckým ministrom zahraničných vecí Heikom Maasom by mali čítať všetci slovenskí politici, ktorí sa vyjadrujú k zahraničnej politike – od Andreja Danka až po Richarda Sulíka. (Nemecko je naším spojencom, s ktorým máme uzavretú špeciálnu dohodu o spolupráci.)

Maas vysvetľuje, že do politiky vstúpil pod dojmom toho, čo sa dozvedel o nemeckej nacistickej minulosti, a rozhodol sa, že prispeje k tomu, aby sa už podobné hrôzy nikdy nezopakovali.

Teraz sa podobné hrôzy odohrávajú v Sýrii, hoci Maas zdôrazňuje, že s holokaustom ich nemožno porovnávať, lebo ten sa nedá „porovnať s ničím“.

Je podľa neho hrozné, že boli použité chemické zbrane, a hoci sa Nemecko nepridalo k raketovým náletom USA, Británie a Francúzska na sýrske skladištia chemických zbraní, diplomaticky ich nepriamo podporil, keď poukázal na to, že rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN vytrvalo blokuje Rusko.

„Medzinárodná komunita nemôže akceptovať túto situáciu, keď najdôležitejšie teleso OSN je vinou toho impotentné,“ hovorí.

Maas podporuje Angelu Merkelovú v názore, že Európa sa už nemôže bezo zvyšku spoľahnúť na USA a že transatlantickým vzťahom nepomáha, keď „ste každý deň konfrontovaní s prekvapujúcimi tweetmi“, narážajúc na Donalda Trumpa.

Ale najvýznamnejšie vyjadrenia má Maas o Rusku (ktoré náš predseda parlamentu Andrej Danko tak uctieva). Rusko sa k EÚ správa čoraz nepriateľskejšie – „útok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie