Denník N

Za spravodlivejšie Slovensko: kde aj politici končia vo väzení

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Verejnosť by nemala posielať konkrétnych politikov do väzenia. Mala by však trvať na tom, aby tam aj oni skončili, ak si to zaslúžia.

Autor je verejný teológ

Najvyšší súd Spojených štátov amerických minulý týždeň v pondelok oznámil, že sa nebude zaoberať žiadosťou bývalého guvernéra Roda Blagojevicha o skoršie prepustenie z väzby. Blagojevich je štvrtým guvernérom štátu Illinois, ktorému bola odňatá sloboda – za korupciu dostal trest v trvaní 14 rokov. Odpykáva si ho v coloradskom meste Englewood ako väzeň číslo 40892-424.

Na Slovensku – na rozdiel od Spojených štátov a ďalších krajín – vrcholní politici nekončia za mrežami. Ponúkajú sa dve základné vysvetlenia: buď korupcia v slovenskej politike neexistuje, alebo politici, ktorí sa jej dopustili, unikajú spravodlivosti. Asi nebudem jediný, kto si myslí, že druhá možnosť je pravdepodobnejšia.

Presvedčený o tom je predseda strany OĽaNO Igor Matovič, ktorý pred rokom vyhlásil: „Deň zúčtovania sa blíži, a môžeš sa smiať, Kaliňák, koľko len chceš, skončíš v base.“ Na adresu bývalého premiéra sa vyjadril obdobne: „Fico, si skorumpovaný zlodej a skončíš v base.“ Obaja politici odvtedy skončili vo svojich funkciách a čas ukáže, či sa predpoveď poslanca Matoviča naplní. Robert Fico svojho najhlasnejšieho kritika tiež nešetril, keď sa o ňom vyjadril, že je „daňový podvodník, ktorý používa na zakrytie svojej nelegálnej činnosti biele kone“.

Takéto vyjadrenia politikov sú problematické. A platí to aj v prípade bývalého guvernéra štátu New Jersey a neskoršieho prezidentského kandidáta Chrisa Christieho, ktorého obvinenia na adresu Hillary Clintonovej navodili verdikt rozvášneného davu „Vinná!“ a skandovanie „Zatvoriť ju, zatvoriť ju, zatvoriť ju!“. Politikom a ani verejnosti neprináleží úloha sudcov, a ak sa do nej stavajú, v konečnom dôsledku podkopávajú demokratický systém.

No na druhej strane, ak občania netrvajú na tom a neprispievajú k tomu, aby sa v dôvodných prípadoch aj politikom menila adresa prechodného pobytu na Leopoldov, Ilavu či Dubnicu nad Váhom, prejavujú nedostatočné pochopenie konceptu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie