Denník N

Lasica: Pán Kaščák sa rozhodol zopakovať koncert Bolo nás jedenásť a ja nie som proti

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Už sa zdalo, že bližšie k originálu sa ísť nedá. Dá. Nadčasové pesničky Jara Filipa, Milana Lasicu a Júliusa Satinského v máji uvedú v bratislavskom Štúdiu L+S.

Keď sa ten koncert skončil, diváci ešte dlho tlieskali, hudobníci stáli v zákulisí hlavného pódia a bolo vidno, že všetci práve zažili niečo špeciálne. Viackrát zazneli slová „toto treba zopakovať“ a ten, ktorý to celé vymyslel, sa chvíľu rozprával s tým, ktorý to celé kedysi vymyslel. Michal Kaščák a Milan Lasica sa opäť stretnú, aby spolu s ďalšími spevákmi a muzikantmi naživo uviedli album Bolo nás jedenásť. Ten prvýkrát vyšiel v roku 1981 a prvýkrát v kompletnej podobe odznel vlani na Pohode.

Bolo to výborné, vtipné aj dojímavé. Milan Lasica spieval sám seba, Jara Filipa za mikrofónom aj za klávesami nahradila jeho dcéra Dorota Nvotová, vokálne party Júliusa Satinského si rozdelilo niekoľko spevákov – okrem Kaščáka Braňo Jobus (Vrbovské vetry), Lasky (Para), Martin Višňovský (Chiki liki tu-a) a Juraj Podmanický (Billy Barman). Kapela bola poskladaná z de luxe rytmiky Valihora-Minárik, gitaristu Daniela Salontaya a cimbalistu Andreja Jarolíma ešte doplnilo sláčikové kvarteto, koncert mal aj štýlové vizuály vo videoprojekcii, ktorú pripravil Ján Šicko so svojimi študentmi (Šimon Chovan a Barbora Bohušová).

Premiéra v júli 2017 dopadla nad očakávania a už sa zdalo, že bližšie k originálu to byť ani nemôže. Teraz sa ukazuje, že môže – novým menom v kapele aj novým priestorom. Džezový virtuóz Jiří Stivín na Pohodu prísť nemohol, v bratislavskom Štúdiu L+S na predstaveniach, ktoré sú naplánované na 9. a 10. mája, už chýbať nebude.

Na pôvodnom albume je uvedený slovami „hudobné improvizácie“. Čo to v praxi znamenalo? Z Prahy si priniesol si dve tašky plné rôznych trúbok, flautičiek, píšťaliek a za deň nahral, čo bolo treba. Takto vznikala aj celá nahrávka, pretože Jaro Filip dokázal dať dokopy na začiatku 80. rokov skvelú zostavu muzikantov.

Pesničky ako Bolo nás jedenásť, Do batôžka, V jedálnom vozni či Keď som išiel… fungujú kdekoľvek, ale v domovskej divadelnej sále Milana Lasicu ich čaro a nadčasovosť vyniknú naplno. Zostáva aj dvojgeneračné prevedenie, ktoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Festival Pohoda

Hudba

Milan Lasica

Kultúra

Teraz najčítanejšie