Denník N

Pellegrini si na organizátorov protestov nájde čas až 10. mája, cez víkend sadil zemiaky a bol na hokeji

Pri sadení zemiakov sa svojho času dal odfotiť aj bývalý premiér Peter Pellegriny. Foto - Facebook
Pri sadení zemiakov sa svojho času dal odfotiť aj bývalý premiér Peter Pellegriny. Foto – Facebook

Minister vnútra by podľa organizátorov Za slušné Slovensko nemal byť nominant Smeru. Inak sa neobnoví dôvera ľudí v políciu a vo verejné inštitúcie.

Organizátori protestov Za slušné Slovensko sa chceli stretnúť s premiérom Petrom Pellegrinim, ten je však pre nich v najbližších dňoch nedostupný. Z kancelárie premiéra im oznámili, že bude mať čas 10. mája, teda o tri týždne. Predstavitelia iniciatívy chceli s novým predsedom vlády hovoriť o novom ministrovi vnútra.

Tomáš Drucker na tento post rezignoval minulý týždeň v pondelok, jeho nástupcu sa chystá premiér predstaviť tento týždeň.

„Táto odpoveď je pre nás nedostačujúca. Situácia je vážna a potrebujeme komunikovať svoj postoj čo najskôr, pretože nominácia ministra vnútra by mala prísť ešte tento týždeň,“ povedala o termíne od premiéra Karolína Farská, jedna z organizátoriek protestov v uplynulých týždňoch. Tie boli počtom demonštrantov aj rozsahom najväčšie od novembra 1989.

Pellegrini zareagoval, že „situácia nie je taká dramatická, aby sme sa museli stretnúť s študentmi do 24 hodín“ a dodal, že má nabitý pracovný program.

“Ich námety sú koncepčného charakteru, myslím si, že 10. máj je primeraný termín a ja sa budem veľmi tešiť na konštruktívne námety, a to, čo budem môcť a čo sa mi bude zdať prospešné pre Slovensko, sa budem snažiť aj implementovať do našich opatrení,“ prisľúbil predseda vlády.

Aj bývalý premiér reagoval na výzvu organizátorov, aby minister vnútra nebol nominant strany Smer.

„Občianski aktivisti nemôžu nominovať a vyberať ministra vnútra na takúto zmenu by sme potrebovali významnú novelizáciu Ústavy. Ak by som trochu prehnal stanovisko iniciatívy, tak by som skonštatoval, že v budúcnosti budú možno odsúdení vyberať a nominovať ministra spravodlivosti a možno medvede, ktoré budú vyberať ministra životného prostredia,“ povedal vo videu.

Dodáva, že Slovensko je parlamentná demokracia a rozhodujú voľby. A tie Smer vyhral a podľa koaličnej zmluvy má právo nominovať ministra vnútra. „A to aj urobí,“ dodal predseda Smeru.

Stihol hokej aj sadiť zemiaky

Farská ešte predtým pripomenula, že premiér si našiel cez víkend čas na to, aby sadil zemiaky alebo aby išiel na hokej. O týchto aktivitách informoval premiér na sociálnych sieťach. Na pole vyšiel premiér v čase veľkého agroškandálu, v ktorom je zapletená aj bývalá poslankyňa Smeru Ľubica Rošková a v ktorom pribúdajú svedectvá farmárov, ako ich bijú na ich pôde.

„Sme ochotní sa s ním stretnúť aj cez víkend,“ povedala. Pellegrini mal v pondelok doobeda na Úrade vlády stretnutie s predstaviteľmi Konfederácie odborových zväzov a po nich ho čakalo prijatie predstaviteľov cirkví na Slovensku.

Ako premiér fanúšikom a farmárom ukázal, že sadí zemiaky

Organizátori protestov chceli predsedovi vlády povedať, že minister vnútra by nemal byť nominantom Smeru a s najsilnejšou stranou nemá byť nijako prepojený. Inak podľa nich ľudia nebudú veriť, že sa korupcia bude vyšetrovať.

Reagovali aj na otázku, či by bola pre nich prijateľná Denisa Saková, ktorá je dnes štátnou tajomníčkou na ministerstve. Juraj Šeliga pripomína, že je to dlhé roky pravá ruka Roberta Kaliňáka,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie