Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O našej predpojatosti, keď svet vidíme v oveľa horšom svetle, než je

Optimizmus aj pesimizmus majú svoje výhody, ale to, čo práve teraz potrebujeme, je realizmus, píše vo Finacial Times Tim Harford.

Výskumy potvrdzujú našu predpojatosť. Tento príklad je z Británie, dá sa však zovšeobecniť: 92 percent Britov tvrdí, že sú „skôr šťastní“ alebo „veľmi šťastní“, ale zároveň si tí istí Briti myslia, že takých spokojných so životom ako oni je menej než polovica. A tiež si myslia, že svet je na tom mizerne.

Tento rozpor medzi našou osobnou skúsenosťou a naším vnímaním širšieho okolia rozoberá Tim Harford z Financial Times a prichádza k záveru, že svet je na tom oveľa lepšie, než si myslíme, ale mýlime sa aj naopak – niektoré javy sú v skutočnosti horšie, než si predstavujeme.

Tu sú niektoré dobré správy: väčšina detí na svete je očkovaných aspoň proti jednej chorobe, dievčatá rýchlo doháňajú chlapcov v úrovni vzdelania a populačný rast sa spomaľuje, počet ľudí žijúcich v extrémnej chudobe sa za posledné dekády znížil o polovicu. A predsa si dve tretiny Američanov myslia opak: sú presvedčení, že extrémna chudoba sa vo svete zdvojnásobila.

Jednoducho máme predsudky, ktoré si nenecháme vyvrátiť faktmi. Väčšina

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie