Denník N

Arménska zamatová revolúcia: dlhoročný arménsky líder odstúpil po masových protestoch

Foto - ap
Foto – ap

Arménska opozícia žiadala s davmi odstúpenie premiéra Serža Sargsjana, ktorý ešte ako prezident sľuboval, že nebude premiérom po zmene ústavy.

Arménske hlavné mesto Jerevan prežívalo túto jar svoje najväčšie protesty za posledné desaťročia. Demonštranti si nakoniec na druhý týždeň presadili, čo chceli. V pondelok dosiahli odstúpenie dlhoročného lídra Serža Sargsjana z postu premiéra.

Ten sa stal hlavným antihrdinom protestov. Po dvoch prezidentských obdobiach si presadil zmenu ústavy a prezidentské právomoci presunul na úrad premiéra. Tým sa Sargsjan stal tento mesiac na návrh vlastnej Republikánskej strany Arménska, ktorá je najsilnejšou stranou v parlamente.

Predtým pritom sľuboval, že zmena politického systému v krajine nie je zámienkou, aby sa udržal pri moci. Svoj sľub nedodržal, čo vyhnalo desaťtisíce ľudí do ulíc. Tlak ulice nakoniec neustál, hoci ešte v nedeľu odísť odmietal.

Arménsko bez Serža

Sargsjanova tvár sa tak dostala na transparenty s nápismi ako „Serž, odíď“ alebo „Arménsko bez Serža“. Naopak, tou pozitívnou postavou protestov sa stal líder opozície Nikola Pašinjan, ktorého pri protestoch zranili a nakrátko aj zatkli. 

Demonštranti, ktorí okupovali Námestie republiky už desať dní, sa nechystali odísť z ulíc. Jednou z protestujúcich je vysokoškolská študentka Elina Isahanjanová, oblečená do arménskej vlajky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie