Denník N

Namiesto Slovenska a V4 môžu ísť eurofondy do južanských krajín, zistil Financial Times

Električka cez Starý most do Petržalky. Foto – TASR
Električka cez Starý most do Petržalky. Foto – TASR

Britský denník má v rukách návrh Európskej komisie týkajúci sa rozpočtu na roky 2021 až 2027. Mení kritériá rozdelenia dotácií.

Slovensko patrí medzi najväčších prijímateľov eurofondov v Európskej únii. Za sedem rokov sme mohli využiť až 14 miliárd eur z kohéznych fondov. Eurofondy boli pre slovenskú ekonomiku takým zásadným impulzom, že ročne tvorili viac ako dve percentá nášho HDP.

V budúcich rokoch však už európske dotácie pre Slovensko nemusia byť také štedré. V Bruseli od februára prebiehajú rokovania o rozpočte Európskej únie na roky 2021 – 2027 a dôležitou súčasťou debaty je aj rozdelenie asi 350 miliárd eur na takzvanú kohéznu politiku. Britský denník Financial Times má v rukách návrh Európskej komisie, ktorá ho má zverejniť v máji.

Podľa tohto návrhu sa výrazne zmenia kritériá rozdeľovania eurofondov do jednotlivých štátov, píše britský denník. Viac peňazí by malo ísť na juh Európy do krajín ako Grécko a Taliansko, ktoré silno zasiahla ekonomická aj migračná kríza, a menej do nových členských krajín vrátane štátov V4 a Slovenska. To je členom Európskej únie od roku 2004.

„Diplomati a predstavitelia očakávajú, že výsledkom bude presmerovanie fondov z Poľska, Česka a pobaltských krajín k južanským štátom ako Taliansko, Španielsko, Grécko a dokonca niektorým regiónom Francúzska,“ napísal Financial Times.

„V pomere celkovej výšky rozpočtu Slovensko s najväčšou pravdepodobnosťou dostane menej peňazí. Zmenší sa financovanie politiky a je pravdepodobné, že to prerozdelenie sa bude diať na základe iných kritérií,“ predpokladá novinár z portálu Euractiv.sk Radovan Geist, ktorý sleduje debatu o rozpočte.

Nové kritériá

Doteraz sa kohézne fondy, ktorých cieľom je stierať rozdiely medzi bohatšími a chudobnejšími regiónmi Európskej únie, rozdeľovali takmer výlučne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie