Denník N

Máte 40-ku na krku a hypotéku? Poznáme spôsob, ako pokojnejšie spať!

Život po štyridsiatke? Klasika, decká chodia do školy, ja so ženou do roboty.

V lete more, v zime lyžovačka – rodinná. Práca ma baví, nedávno som zmenil firmu, už dokonca šéfujem. Mám trochu lepší plat a aj ego je spokojnejšie. Kecy o stereotypoch tromfujem s kamarátmi občas pri pive. Akurát ma štve, že skoro nič nestíham a moje milované bicyklovanie oveľa viac bolí. No a horšie spím, ale to mi hovoria skoro všetci rovesníci.

Áno, v noci občas rozmýšľam, napríklad o novom pracovnom projekte, dokonca mám pri posteli notes a robím si poznámky. Sem tam aj o tom, či toto tempo zvládnem ešte 15 rokov. Polovicu splácania hypotéky máme už skoro za sebou, ale akoby povedali pesimisti – druhú polovicu ešte pred sebou.

Nedávno sme síce hypotéku zmenili, dostali sme lepší úrok a splátky sa znížili. Moja banka VÚB nám poskytla úver na bývanie s výhodným ročným úrokom 1, 29% až na päť rokov. Stále je to však viditeľná položka v našich výdavkoch. Viem, že život s hypotékou je záťaž. Otázky typu – čo ak vypadne príjem, ochoriem, zmením prácu? Budem mať na mesačnú splátku? – som už niekoľkokrát za posledných 10 rokov vyriešil! Aj tak sa objavujú znova. A ako starneme, odpovede hľadám ťažšie.

Lepší úrok a účet si zariadim doma z obývačky za minútu!

Nevyhnutnosť toľko spomínaného „zodpovedného budovania finančnej rezervy“ si dobre uvedomujem, najmä odkedy máme deti. Sporiace účty „Deťom na školy“ sme otvorili už dávno, a pridali sme aj ďalší „železnú rezervu“. Vravíme si so ženou – to bude na dôchodok alebo čokoľvek „zložité“, čo príde po päťdesiatke.

Preto ma VÚB potešila svojou novinkou, ponúka SPORIACI ÚČET K HYPOTÉKE. Konečne lepšia miera zhodnotenia a peniaze mám stále dostupné!

Tento podúčet so špeciálnym názvom má pre mňa viac výhod, napríklad bonusový úrok 0,6 % za rok. Stačí vkladať už od 10 € mesačne, my sme si vybrali 50€. Nie je to veľká revolúcia vo výdavkoch. Zriadenie cez internet banking trvalo len niekoľko sekúnd a bolo bez poplatku.

Nasporené peniaze mám stále k dispozícii!

Výhodnejší úrok budeme mať, pretože spĺňame jednoduché podmienky na jeho získanie. Hypotekárne splátky platíme riadne a včas, peniaze na sporiaci účet posielame každý mesiac a už sme sa naučili aj z týchto účtov „nevyberať“.

A keby sa predsa horšie scenáre naplnili? Peniaze mám jednoducho a rýchlo k dispozícii, môžem ich hneď využiť na krytie akýchkoľvek nečakaných výdavkov. Ak aj nejaké peniaze vyberiem, o bonusový úrok prídem len na mesiac, a v nasledujúcom období roka mám bonusový úrok späť. SPORIACI ÚČET K HYPOTÉKE je tak ďalšia istota na ceste k môjmu pokojnejšiemu spánku. A to je najviac!

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie